SUD BIH ODBIO ŽALBU

Potvrđena oslobađajuća presuda Radetu Macuri za zločin u Bosanskoj Gradišci

Prvostepenom presudom od oktobra prošle godine Macura je oslobođen optužbe

Rade Macura ispred Suda BiH. BIRN

N. H.

31.5.2024

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Državnog tužilaštva i potvrdio prvostepenu presudu kojom je Rade Macura oslobođen optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Bosanske Gradiške u junu 1992. godine, potvrdio je njegov advokat Miodrag Stojanović za Detektor.

- Upravo sam sada od njega [Macure] dobio informaciju, njemu je presuda dostavljena poštom. Ja još nisam dobio presudu, ali žalba tužioca je odbijena, presuda je oslobađajuća - rekao je Stojanović.

Prvostepenom presudom od oktobra prošle godine Macura je oslobođen optužbe da je, kao komandir Prve čete Drugog bataljona Prve gradiške brigade, u junu 1992. godine, za vrijeme pretresa terena u mjestu Turjak – gdje se nalazila grupa civila bošnjačke nacionalnosti iz Kozarca, koja se, bježeći pred ratnim sukobima, pokušavala prebaciti do granice s Hrvatskom – bio prisutan tokom ubistava deset civila, među kojima su bile i tri žene.

U optužnici je navedeno da su vojnici, nakon što su pozvali civile da se predaju, natjerali ih da legnu na cestu i jedu metke, od čega su neki povraćali, a poslije toga su im naredili da ustanu, te ih ubili.

Obrazlažući presudu, predsjedavajuća Vijeća Željka Marenić rekla je da Državno tužilaštvo nije van svake razumne sumnje dokazalo da je optuženi počinio djela koja mu se stavljaju na teret.

- Nije sporno da je optuženi komandovao četom koja je učestvovala u pretresu Turjaka, da je, kako je navedeno u optužnici, fizički bio tu. Vijeće nije utvrdilo da li je on direktno učestvovao u akciji ili ubistvu civila - rekla je sutkinja Marenić tokom izricanja prvostepene presude.

Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu na prvostepenu presudu zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, uz prijedlog da se presuda preinači ili bude određeno ponovno suđenje, dok je Odbrana predložila odbijanje žalbe i potvrđivanje ranije sudske odluke.

Apelaciono vijeće Suda BiH je, kako je potvrdio advokat Macure za Detektor, žalbu Tužilaštva odbilo i prvostepenu presudu potvrdilo.

Na današnju presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.