DO POČETKA LJETNE SEZONE

Pri kraju radovi na kolosalnom objektu: Uskoro otvaranje mosta Počitelj!

Sve se odvija prema planiranoj dinamici, kažu iz JP „Autoceste FBiH“

Most Počitelj: Jedan od najviših u regionu. Create VID

Meliha Smajkic

5.6.2024

Most Počitelj, dug gotovo jedan kilometar, zajedno s dionicom Počitelj – Zvirovići, trebao bi biti pušten u promet do početka ljetne sezone, na radost i zadovoljstvo kako građana BiH tako i svih onih koji dolaze u našu zemlju.

Ključna dionica

Stoji to u odgovoru koji nam je jučer dostavljen iz JP „Autoceste Federacije BiH“. Iz ove kompanije su nam pojasnili da su radovi na dionici Počitelj – Zvirovići, u dužini od 11 kilometara, što uključuje i kolosalni most Počitelj, u završnoj fazi.

- Na mostu Počitelj u toku su završni građevinski radovi, koji se odnose na hidroizolaciju, sigurnosnu ogradu, postavljanje asfalta, te brojni drugi, a sve se odvija prema planiranoj dinamici - kazali su nam iz „Autocesta FBiH“.

Tako će od ove ljetne sezone vozači moći nesmetano koristiti autocestu od granice s Republikom Hrvatskom, odnosno graničnog prijelaza Bijača, pa sve do Počitelja, što će skratiti put od Sarajeva do mora.

Most Počitelj. Create VID

Podsjetimo, dionica Počitelj – Zvirovići naslanja se na dionicu Bijača – Međugorje, čija je dužina 10 kilometara, a koja je otvorena prije gotovo deset godina.

S druge strane, u smjeru Mostara izgrađena je dionica Buna – Počitelj, u dužini od 7,2 kilometra. Završena je sredinom 2021. godine, ali zbog kašnjenja radova na poddionici Počitelj – Zvirovići taj dio ceste je od tada izvan funkcije.

Most Počitelj, koji slovi kao najviši i jedan od najzahtjevnijih objekata na Koridoru 5C koji prolazi kroz BiH, bit će u funkciji s više od dvije godine zakašnjenja.

Naplata penala

Zbog probijanja rokova, podsjetimo, investitor je aktivirao mehanizam naplate penala izvođačima radova azerbejdžansko-kineskom konzorciju „Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited“ i „Powerchina Roadbridge Group“.

Tunel Počitelj

Inače, dionica Počitelj – Zvirovići duga je tačno 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. U LOT-u 1 su petlja Počitelj s naplatnim mjestom i pristupnim cestama, tunel Počitelj, dug 1.200 metara, tri vijadukta, ukupne dužine 250 metara, te otvorena trasa. LOT 2 je most Počitelj.

Most Počitelj slovi kao jedan od najviših u regionu. Najviši stub, od njih ukupno šest, visok je 97 metara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.