NEMA ŠTEDNJE

Za dvije godine političari na aviokarte potrošili skoro 7 miliona KM

Putovalo se širom svijeta, ali najviše u Brisel, Luksemburg i Beč i karte su se nabavljale najčešće pred polazak, zbog čega su dosegle cijene do 2.000

Političari puno putuju. Screenshot / BHRT

S. S.

6.6.2024

Samo za posljednje dvije godine, troškovi za aviokarte su iznosili blizu 7 miliona maraka. Dok su u prošloj godini bili za oko 20 posto veći u odnosu na godinu ranije. Gdje lete bh. političari i po kojoj cijeni?

U državi u kojoj je više gladnih nego sitih, gdje je i rast minimalne plaće sporan, a penzije se povećavaju za svega koju marku, najviše je letača, izvještava BHRT.

Na to ukazuje revizorski izvještaj institucija BiH koji se bavio nabavkom aviokarata. Zanimljivo je da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kome je najveća zadaća putovati, na trećem mjestu, dok najviše putuju zaposleni u Ministarstvu odbrane BiH. Putovalo se širom svijeta, ali najviše u Brisel, Luksemburg i Beč i karte su se nabavljale najčešće pred polazak, zbog čega su dosegle cijene do 2.000 maraka. Upravo na to su najviše ukazali revizori – da su se aviokarte često nabavljale pred samo putovanje, što ne osigurava ekonomično korištenje javnih sredstava.

Provedena revizija pokazuje da institucije iz uzorka ne osiguravaju blagovremene nabavke aviokarata i ne koriste pogodnosti tržišne konkurencije kako bi osigurali najbolju vrijednost za novac. Utvrđeno je korištenje uslova koji ograničavaju konkurenciju, a kriteriji dodjele ugovora uvijek ne osiguravaju najbolju vrijednost za novac, naveli su revizori.

Iz Komisije za finansije i budžet ukazuju da problem kod kupovine aviokarata postoji i on se ogleda u Zakonu o javnim nabavkama, na što su i revizori u izvještaju ukazali, te pozvali na izmjene ovog zakona. Trenutni zakon ne dozvoljava više ponuđača, već jednu turističku agenciju koja prođe na konkursu, što dovodi do toga da cijene karata imaju odstupanja od 15 posto.

- Mi nerijetko kao parlamentarci, i ja lično, nalazimo karte koje su puno povoljnije, pa onda našim službama kažemo da agencijama kažu da postoji povoljnija karta. Nekada se i naši sekretari bave tim iako to nije njihov posao. Dakle, mi radimo posao agencija zato što nas zakon ograničava da možemo prikupiti ponude od pet ili više agencija - kaže za BHRT predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet PSBiH Mia Abazović-Karamehić.

No, zakon ih nije ograničio da moraju putovati biznis klasom, ali to uglavnom prakticiraju. Zato ekonomski stručnjaci smatraju da se ovoliko novca za aviokarte ne smije trošiti.

- Ako bilo ko od zaposlenih sebi dozvoljava luksuz letjeti prvom klasom, a može letjeti i drugom, a pogotovo još ako je to planirano putovanje, planirano unaprijed pa se karta kupi po povoljnijoj cijeni, ja lično mislim da ti ljudi moraju biti sankcionirani - ističe za BHRT ekonomski stručnjak Zoran Pavlović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.