A IMAMO SVOJU

U prvih pet mjeseci ove godine: Za uvoz vode dali 113 miliona KM

Istovremeno, izvoz ovih proizvoda bio je na skromnih tridesetak miliona maraka

Ne cijenimo domaće. Facebook

Alen Bajramovic

prije 6 dana

 Uvoz vode, prirodnih ili vještačkih mineralnih voda i gaziranih voda, kao i voda s dodatim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje ili aromatizaciju, u prvih pet mjeseci ove godine BiH platila je više od 113,5 miliona KM.

Istovremeno, izvoz ovih proizvoda bio je na skromnih tridesetak miliona maraka. Ovi podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH predstavljaju novo zvono za uzbunu i poziv na promjenu odnosa prema domaćoj ekonomiji.

Nova kampanja

Posebno kada statistika pokazuje da uvoz vode raste, iako ona u sasvim dovoljnim količinama teče Bosnom i Hercegovinom.

Kako bi promovirala domaće proizvode i njihov kvalitet, Privredna komora FBiH pokrenula je novu kampanju “Ja BiH naše”, u okviru koje će bh. proizvodi, tehnologije i usluge dobiti jedan ili oba znaka “Bh. kvaliteta” i “Izvorno domaće”.  

- Očekivali smo 30, a već imamo oko 60 prijava za ovu godinu. To je više nego što fizički možemo stići, ali nadam se da ćemo uspjeti do kraja godine sve firme obići i vidjeti koje mogu dobiti jedan ili oba znaka. “Bh kvaliteta” se dodjeljuje proizvodima i uslugama koji posjeduju natprosječan kvalitet, a “Izvorno domaće” proizvodima koji također imaju kvalitet, ali su nastali kao rezultat tradicije, inovacija, razvojno-istraživačkog rada - kaže potpredsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić.

Otvorena ekonomija

Šantić očekuje rast proizvodnje, zapošljavanja, unapređenje kvaliteta, olakšavanje pristupa policama trgovačkih centara u BiH, ali i inozemstvu.

- Mislim da su vode, šume, dio rudnih bogatstava, nešto gdje BiH, čak i u odnosu na Evropu, ima komparativnu prednost. Mi smo otvorena ekonomija, mala država, uvozi se, mogu reći, svašta, uvoz ne možemo zabraniti, ali ovakvim akcijama možemo podizati svijest ljudi da kupuju domaće - kaže Šantić.

Bili bismo gladni

- Svjedoci smo da prilikom prekida lanaca opskrbe u pandemiji nismo imali mesa, žitarica, naše rezerve su bile na nuli. Da se brzo nisu otvorile granice, mi bismo u jednom momentu bili čak i gladni - ističe Šantić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.