17 UNIFICIRANIH STANICA

Pet općina u Kantonu Sarajevo će dobiti nove željezničke stanice

Planirana je izgradnja novih natkrivenih stanica tamo gdje tehnički i sigurnosni uslovi to dozovljavaju

Arhitektonsko rješenje za jednu od željezničkih stanica. Vlada KS

N. H.

12.6.2024

Vlada Kantona Sarajevo je saopćila da će u pet općina KS biti izgrađene nove željezničke stanice. 

Najavili su izgradnju 17 novih unificiranih stanica u općinama Hadžići, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Ilijaš, a napomenuli su da je to jedan od bitnijih projekata za poboljšanje saobraćaja, ali i stvaranje pretpostavki za popularizaciju ove vrste prijevoza. 

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, direktor Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine Enis Džafić, izvršni direktor za poslove razvoja i investicija ŽFBiH Reuf Sulejmanović, predstavnici Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić i predstavnici ostalih općina obuhvaćenih projektom su razgovarali o izgradnji stanica.

Planirana je izgradnja novih natkrivenih stanica tamo gdje tehnički i sigurnosni uslovi to dozovljavaju, te peroni između kolosijeka kao druga opcija na lokacijama gdje nije moguće graditi natkrivene stanice. 

U pojedinim slučajevima, radit će se rekonstrukcija i asfaltiranje postojećih stanica. 

Projektom će biti obuhvaćeno uređenje pristupnih puteva, rasvjeta, prelaznice preko kolosijeka te parking prostori, a sve u dogovoru s općinama.

Nakon potpisivanja sporazuma između ŽFBiH, Kantona Sarajevo i navedenih općina, pristupit će se izradi i završetku projektne dokumentacije, pribavljanju potrebnih saglasnosti te raspisivanju tenderske procedure za odabir izvođača radova. 

Time će biti ispunjeni svi preduslovi za početak gradnje unificiranih željezničkih stanica.

Kako je izjavio premijer Uk, izuzetno je zadovoljan rezultatima subvencionirane vozne linije Sarajevo - Podlugovi, koja je brojem putnika opravdala očekivanja.

- Nastavljamo ovim tempom, kako bi smanjili gužve u saobraćaju i osigurali što kvalitetniji javni prijevoz, u koji spada i željeznica - naglašava Uk koji se zahvalio svim lokalnim zajednicama za učestvovanje u značajnom projektu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.