USPJEH ALMIRA HALEBIĆA

Pukovnik Oružanih snaga BiH diplomirao na Nacionalnom univerzitetu odbrane Oružanih snaga SAD

Pored mnogobrojnih američkih polaznika ove godine ovu prestižnu školu pohađalo je i 150 stranih polaznika iz 80 različitih zemalja

Izuzetan uspjeh pukovnika Almira Halebića. Facebook

N. Aj.

14.6.2024

Svečanost u povodu završetka školovanja operativno-strateškog nivoa na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Oružanih snaga SAD za generaciju 2023 - 2024. upriličena je 13. juna 2024. godine na vojnoj lokaciji Fort McNair u Vašingtonu D.C., SAD.

Među mnogobrojnim američkim i međunarodnim vojnim i civilnim polaznicima, koji su uspješno završili školovanje na ovoj prestižnoj vojnoj školi Oružanih snaga SAD, bio je i pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pukovnik Almir Halebić koji je ostvario izuzetan uspjeh.

Na Univerzitetu za nacionalnu odbranu Oružanih snaga SAD pukovnik Halebić pohađao je „Dwight D. Eisenhower“, školu za nacionalnu sigurnost i strategiju resursa te pored diplome o završenoj školi operativno-strateškog nivoa stekao i diplomu magistra nauka u oblasti Strategije upravljanja resursima.

Univerzitet za nacionalnu odbranu pohađaju visoki oficiri svih vidova kao i službenici koji dolaze iz različitih državnih institucija ili civilnih kompanija koje se bave pitanjem nacionalne sigurnosti. Kao najprestižnija visoka vojna škola u SAD, ista polaznicima omogućava edukaciju na strateškom nivou, gdje se fokus daje na kritičko razmišljanje i kreativnu primjenu kako vojnih tako i ostalih elemenata nacionalne moći neophodnih za kreiranje odgovarajuće nacionalne strategije i globalno integrisanih operacija u vremenu remetilačkih promjena, a u svrhu ostvarivanja premoći u konfliktima ili ratovima, u mirnodopskom vremenu ili u vremenu konkurencije/utrke.

Polaznicima su diplome uručili admiral Kristofer V. Grejdi (Christopher W. Grady), zamjenik načelnika Združenog štaba američkih oružanih snaga te general pukovnik Mihael T. Pleh (Michael T. Plehn), komandant Univerziteta za nacionalnu odbranu Oružanih snaga SAD i general major Vilijam H. Sili III (William H. Seely III), komandant Škole za nacionalnuu sigurnost i strategiju resursa. Pored mnogobrojnih američkih polaznika ove godine ovu prestižnu školu pohađalo je i 150 stranih polaznika iz 80 različitih zemalja.

Izuzetan uspjeh pukovnika Almira Halebića. Facebook

Među mnogobrojnim visokim zvanicama, svečanoj ceremoniji prisustvovali su i vojni ataše BiH u SAD brigadir Mirko Bošnjak i oficir za vezu BiH sa saveznom državom Merilend, pukovnik Admir Jusupović koji su ovom prilikom čestitali pukovniku Halebiću na ostvarenom izuzetno uspjehu te mu poželjeli mnogo sreće i uspjeha u daljnjoj vojnoj karijeri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.