BIZNIS

Sajam u Kelnu: Osnažiti stare veze i upoznati nove kupce

Šta ove godine očekuju bh. kompanije

Autor:M. DAKIĆ

11.1.2017

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH organizirala je zajednički štand bh. kompanija na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera IMM COLOGNE u Kelnu u Njemačkoj. Ovaj sajam, jedan od najvećih i najznačajnijih u svijetu, održava se od 16. do 22. januara.

Velika olakšica

Sedmi nastup BiH na IMM COLOGNE, ponudit će kupcima u Njemačkoj i Evropskoj uniji izvozne kolekcije namještaja sedam bh. firmi. To su "Boksit" Milići, "Bosnian beech board" Visoko, FEF Export-Import Sarajevo, H.M.M. Gradačac, "Lignacon" Teslić, Namještaj/ Solid Wood" Gradačac i "Woodteam" Ilijaš.

Na bh. štandu bit će isložen, između ostalog, tapacirani i masivni hrastov namještaj, trpezarije, spavaće sobe, klub stolovi, komode, regali za dnevnu sobu, uredske stolice i fotelje, te tapacirane i barske stolice, kao i fotelje.

amir-osmicic

Osmičić: Firma u razvoju

"Solid Wood" iz Gradačca će ove godine, drugi put učestvovati na sajmu u Kelnu. Kakve su impresije sa prošlog, rekao nam je Amir Osmičić, zadužen za nabavu, prodaju i marketing.

- I prije toga smo izvozili u zapadnu Evropu, prije svega Njemačku, a tada smo upoznali i nove kupce i osnažili stara poznanstva. Velika je olakšica što to organizira naša Vanjskotrgovinska komora BiH, jer firme u razvoju, kao što je to naša, teško same mogu doći do toga - kazao je za "Avaz" Osmičić. 

solidwood

 "Solid Wood": Vlastiti dizajn 

Ove godine će se također predstaviti s namještajem za dnevni boravak, vlastitog dizajna.  

Tapacirane stolice 

Jedan od učesnika na ovogodišnjem sajmu je i "Lignacon" iz Teslića.

lignacon

"Lignacon": Prodaju u zapadnoj Evropi

- Prvi put učestvujemo na velikom sajmu u Kelnu. Naši proizvodi se prodaju isključivo u zapadnoj Evropi, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji... Za IKEA-u smo radili 16 godina, prvi u BiH smo počeli. U Kelnu ćemo izlagati tapacirane stolice, to je naša specijalnost, zatim stolice od drveta, ugaone garniture, stolove drvene - rekao nam je Aleksandar Mrkobrada, rukovodilac kontrole kvaliteta

Najznačajniji na svijetu

Dinko Mujkić, jedan od osnivača Drvnog klastera BiH i urednik web portala "Furniturewood.ba" smatra da je sajam u Kelnu najznačajniji u svijetu.

- Nakon njega su Milano i Birmingem, pa Moskva, Pariz, ali Keln je najznačajniji. Tu je najveći kvalitet, ko jednom uđe, nastavi dalje, jer ima interes. Eto, "Krivaja" je godinama od 1996. imala stalnu postavku, a ja sam tri puta opremao uzorke na štandu. Osim ovog bh. štanda i druge bh. kompanije učestvuju same, kao "Sinkro", "Artisan"... - priča Mujkić.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.