BIZNIS

Crna Gora najveće gradilište za kompanije iz BiH

Avaz.ba

28.5.2017

Bosanskohercegovačke kompanije su prošle godine u inozemstvu obavile radove vrijedne 116,1 miliona KM, podaci su Agencije za statistiku. 

Vrijednost izvršenih radova veća je za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje predhodne godine. S vrijednošću većom od 100 miliona KM, glavnina građevinskih radova obavljenih u prošloj godini u inostranstvu bila je u evropskim zemljama.

Najveće gradilište za BiH kompanije nije više Albanija u kojoj su 2015. godine realizirani projekti vrijedni 45,8 miliona KM, već je to sada Crna Gora gdje su tvrtke iz Bosne i Hercegovine imale poslove vrijedne 19,3 miliona KM.

U Albaniji je građevinski zamah splasnuo nakon što je Energoinvest realizirao ugovor o izgradnji dalekovoda Tirana - Morine, kojim su povezani Kosovo i Albanija. Značajni poslovi obavljeni su u i Sloveniji, gdje sarajevski Euro-Asfalt gradi autocestu, u vrijednosti 17,8 miliona KM i Njemačkoj u vrijednosti 17,6 miliona KM, gdje su BiH kompanije angažirane uglavnom na temelju detašmana.

Vrijednost radova u Hrvatskoj iznosila je prošle godine 7,6 miliona KM. Na afričkom kontinentu realizacija BiH kompanija iznosila je 10,5 miliona KM, i to uglavnom u Alžiru, Etiopiji i Keniji, dok su u Aziji obavljeni poslovi vrijedni 5,4 miliona KM, od čega najvećim dijelom u Iraku. Prosječan broj angažiranih radnika u inozemstvu na kraju prošle godine bio je 689.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.