BIZNIS

EKSKLUZIVNO | Senad Džambić za Avaz.ba: Zašto sam kupio "Ditu"

Piše: M. Kunarac

20.4.2017

Kompanija "Bingo" kupila je fabriku deterdženata "Dita" u Tuzli za skoro osam miliona KM, potvrdio je za Avaz.ba Senad Džambić, osnivač i direktor tuzlanskog giganta "Bingo".

- Kupili smo "Ditu", za osam miliona KM. Banke su dale dobre diskonte, a radnicima "Dite" u potpunosti će se povezati radni staž i dobit će osam zadnjih plata po Zakonu o stečaju - kazao je Džambić.

Pismo namjere


Podsjećamo, kompanija "Bingo" dostavila je pismo namjere i ponudu za kupovinu tuzlanske fabrike osmi put, što je jučer prihvaćeno na Odboru povjerilaca.

- Naša kompanija je bila ponuđač i drago nam je da je ponuda prihvaćena - kazali su za Avaz.ba kratko iz "Binga".

Proizvodnja u ovom prijeratnom tuzlanskom gigantu "Dita" pokrenuta je prije dvije godine zahvaljujući, prije svega, velikoj upornosti radnika. Radnici su samoinicijativno pokrenuli mješalice, ubacili sirovine koje im je omogućila kompanija "Bingo", te počeli proizvodnju četiri nekada nadaleko poznata proizvoda.

Poznati proizvodi


Kako je vrijeme prolazilo, proizvodni asortiman se širio, a danas, dvije godine kasnije, "Dita" je na tržište lansirala sve proizvode koji su nekada bili sastavni dio svakog domaćinstva u Bosni i Hercegovini.

Osim već poznatih proizvoda, radnici su počeli i proizvodnju posebnog deterdženta pod nazivom "Super Dish" za Oružane snage BiH.

U prošloj godini, "Dita" je ostvarila promet u iznosu od blizu četiri miliona maraka, što je bilo sasvim dovoljno da se pokriju direktni troškovi radne snage, dobavljača i slično.

Ova fabrika deterdženata trenutno upošljava blizu 75 radnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.