BIZNIS

Asocijacija poljoprivrednih udruženja Semberije: Šteta od suše do 150 miliona KM!

LJ. LJUBOJEVIĆ

12.8.2017

Semberija se suočava s katastrofalnim sušnim periodom koji je već sada izazvao ogromnu štetu na usjevima koja se procjenjuje na 100 do 150 miliona KM! Izjavio je to Ljubiša Petrović, član Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije, na jučerašnjoj konferenciji za štampu. Ističe da bi Vlada RS trebala proglasiti sušu kao elementarnu nepogodu na području Semberije i da u najkraćem roku sagleda posljedice i definira konkretne prijedloge.

Uputili zahtjeve

- Prinos kukuruza već sada bilježi podbačaj od 60 do 70 posto, a to je osnovna komponenta za stočnu hranu. U prošloj, relativno rodnoj godini BiH je uvezla kukuruza u vrijednosti od 53 miliona KM, tako da ne možemo ni zamisliti koliko će sredstava sada biti neophodno osigurati za interventni uvoz - istakao je Petrović, upućujući zahtjev Vladi RS, Gradskoj upravi i Agrarnom fondu Bijeljina da što prije nađu sredstva za pomoć poljoprivrednim proizvođačima u Semberiji.

 

Poljoprivrednici su spremni i na mirne proteste ukoliko se resorno ministarstvo, Vlada RS i lokalna zajednica ogluše na njihove zahtjeve.

Poljoprivredni proizvođač Nenad Nikolić kaže da je, uprkos navodnjavanju kukuruza na imanju, efekt slab, jer su temperature izuzetno visoke i iznosile su i do 43 stepena u hladu.

Dvostruko manje

- Dva puta sam zalijevao kukuruz i, ukoliko bih imao pet do šest tona po hektaru, bio bih zadovoljan. To je dvostruko manji prinos od prošlogodišnjega. U rekordnim godinama imao sam prinos i do 15 tona po hektaru - kazao je Nikolić.

Radenko Ćuskić, poljoprivredni proizvođač iz Crnjelova, kaže da je šteta na pojedinim parcelama stopostotna.

Zašto nisu ispuštali vodu

- Sijem kukuruz na 15 hektara. U normalnim godinama imao sam 12 tona po hektaru, a ove godine ne očekujem ni tonu. Naši kanali su suhi, jer odgovorni nisu ispuštali vodu u kanalsku mrežu. Soja je potpuno uništena. Mnogi će smanjivati i rasprodavati stočni fond - upozorava Ćuskić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.