BIZNIS

Ahmet Egrlić, predsjednik VTK BiH: Kooperacionom berzom "BIH2World" do pouzdanih partnera u Njemačkoj

Piše: M. DAKIĆ

21.8.2017

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji s FIPA-om, Privrednom komorom Štutgarta (IHK), Bosnian Herzegovinian Business Club Frankfurt i pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, organizira poslovne susrete i kooperacionu berzu bh. i njemačkih privrednika. O značaju tržišta Njemačke i događaju „BIH2World“, koji će biti održan 13. oktobra u Štutgartu, razgovarali smo s predsjednikom VTK-a BiH Ahmetom Egrlićem.


Obim izvoza

Koliko je tržište Njemačke važno za našu zemlju?  

- Njemačka postaje sve važnija kao ciljno tržište za bh. industriju. Posljednje dvije godine Njemačka je najveći vanjskotrgovinski partner BiH. Tako je 2016. godine BiH izvezla robe i usluge vrijedne 623,6 miliona eura, što je gotovo 16 posto ukupnog izvoza. Ukoliko se doda prihod od ugovora za usluge u građevinskoj industriji, to je još više. Obim izvoza povećan je u 2016. godini za 5 posto u odnosu na 2015., a za 2017. predviđa se snažan rast.

Komora je aktivnosti, posebno kada su sajmovi u pitanju, značajno usmjerila na tržište Njemačke. Kakvi su rezultati tih aktivnosti?

- Komora mnogo radi da se usredotoči na glavna ciljna tržišta, poput Njemačke. Organizirani sajamski nastupi u Njemačkoj su ove godine, kao i prethodnih, bili vrlo uspješni, a bh. kompanije koje su se predstavile na štandu Komore ostvarile su značajan broj poslovnih kontakata i zahtjeva za saradnju. U cilju još boljih rezultata na tržištu Njemačke, Komora se pridružila i aktivni je učesnik u radu zajedničke operativne grupe „Task Force“, osnovane s ciljem otklanjanja barijera u poslovanju i unapređenja ekonomskih odnosa BiH i Njemačke. Organizirali smo i niz različitih edukacija s ciljem strateške pripreme privrednih subjekata za poslovanje s Njemačkom, kako bi se unaprijedile izvozne performanse i podigla konkurentska sposobnost naših izvoznika. Jedna takva edukacija bit će održana i krajem avgusta, a riječ je o uspostavljanju saradnje s novim kupcima u Njemačkoj i Austriji.

Značajne firme

U toku su pripreme za poslovne susrete i kooperacionu berzu u Štutgartu. Koja je svrha ovog događaja?

- Komora organizira jednodnevni događaj za kompanije iz BiH radi povezivanja s novim potencijalnim partnerima. Za bh. kompanije će biti osiguran prostor u kojem će održavati sastanke s njemačkim biznismenima i predstaviti usluge i proizvode. Kako bi ostvarili što veći broj direktnih kontakata s potencijalnim njemačkim partnerima, Privredna komora Štutgarta, kao i posebno angažirana njemačka agencija, pozvat će sve značajnije firme iz jednog od najrazvijenijih dijelova Njemačke, a o temi profila prijavljenih bh. kompanija.

Kako bh. kompanije mogu učestvovati

Kako kompanije iz BiH mogu učestvovati na tom događaju?

- Poziv je još otvoren, a dostupan je na internet-stranici www.komorabih.ba. Svaka kompanija može učestvovati s najviše dva predstavnika, koji će imati na raspolaganju sto za izlaganje malih uzoraka, brošura, te notebook prezentaciju. Neki od osnovnih kriterija je da je kompanija iz metalskog sektora, ITC-a ili inžinjering sektora, te da ima iskustvo u izvozu u zapadnu Evropu ili SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.