BIZNIS

Istraživanje globalne konkurentnosti: BiH najgora, treći put zaredom

Ilustracija

S. N.

27.9.2017

Bosna i Hercegovina je, treću godinu zaredom, najgora država na jugoistroku Evrope po kriterijima globalne konkurentnosti.

Istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) pokazalo je da je među devet država ovog dijela Starog kontinenta, Slovenija najkonkurentnija. Ona se nalazi na 48 mjestu svjetske liste konkurentnosti. BiH je na 103. poziciji.

Ova je država vodeću poziciju u regionu preuzela od Bugarske. Rumunija, pak, zabilježila je pad na svjetskoj listi. Bugarska je odmah uz Sloveniju, na 49. poziciji.

Ipak, iako je treću godinu zaredom najgora, BiH je na listi WEF napredovala za četiri mjesta, s 107, "popela" se na 103 mjesto. Srbija, pak, se za godinu dana popela za 12 pozicija i nalazi se na 78. mjestu.

U istraživanju, koje je obuhvatilo 137 država svijeta, Švicarska je na prvom mjestu globalne konkurentnosti. Slijede je Sjedinjene Američke Države i Singapur.

Ključni parametri WEF za plasman država su: koliko je država sposobna da svojim građanima osigura što veći prosperitet, te kako produktivno koristi resurse koje ima na raspolaganju. Svjetski ekonomski forum posebno detaljno analizira makroekonomsku stabilnost, stanje infrastrukture, uspješnost tržišta rada, veličinu tržišta...  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.