BIZNIS

Farma "Spreča" u Donjim Vukovijama: Uz 1.500 grla i 20 hektara voćnjaka

( Ilustracija)

Piše: M. DAKIĆ

3.10.2017

Devet rekonstruiranih i novih štala, porodilište, telećarnik, objekti za junice i muzne krave, muzište, ispusti gdje se slobodno krave kreću garantiraju zdrav život životinja i kvalitetno mlijeko. O Farmi "Spreča" u Donjim Vukovijama brojke najviše govore. Ima 1.500 grla, od toga 700 krava, 300 tovne junadi i 500 podmlatka. To sve se pretvara u 400 tona mlijeka koje se mjesečno isporučuje sarajevskoj mljekari "Milkos". A, kada su kupili farmu 2008. godine, zatekli su sve uništene objekte, sve zaraslo u korov... 

Novi zasadi

Direktor farme Ivica Jožef govori nam da ispunjavaju sve EU zahtjeve, prošli su dvije evropske i jednu rusku inspekciju za izvoz. Hranu proizvode na 850 hektara, imaju traktore, kombajne, a najbitnije je što sve vode stručni ljudi. Prate svjetska dostignuća, idu na sajmove, kongrese, edukacije... Imaju i 20 hektara voćnjaka, na 13 su jabuke i kruške, na 3 maline. Zasadit će i borovnice, jagode, proizvoditi prirodne sokove i pekmeze.

"Milkos" i farma "Spreča" najveći su investitori u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u BiH. Na farmi su do sada investirali 20 miliona KM, a u "Milkos" oko 30. Ukupno zapošljavaju oko 210 radnika, a indirektno više od 1.000 farmera od kojih otkupljuju mlijeko.

- Stvarajući uvjete za daljnje investicije i njihovu održivost, napravljen je tim za razvoj koji radi na ekonomskim studijama isplativosti i do sada je urađeno nekoliko, ali ćemo sačekati bolja vremena. A ima više razloga. Prvi je neprovođenje srednjoročne strategije iz oblasti poljoprivrede u FBiH. Usvojena je na oba doma parlamenta FBiH, ali se ne poštuje i nama, kao investitoru, zatvara vrata za ulaganja jer se studije baziraju i na toj strategiji. A pošto se ne implementira i sredstva za razvoj i poticaje mnogo su manja nego što je predviđeno. U okviru Reformske agende poljoprivreda nije nigdje spomenuta i to dodatno usporava daljnji razvoj - govori Adin Fakić, direktor "Milkosa".

Dodaje da poljoprivredni proizvođač u BiH nije konkurentan onima u EU. Oni imaju mnogo veći budžet, bespovratna sredstva iz EU fondova, povoljne kredite, plavi dizel, povoljnu poreznu politiku.


Može se reći da krave na farmi uživaju

Sami obavljaju žetvu svojom mehanizacijom

Jeftiniji proizvodi

Zahvaljujući tome, proizvodi u EU su jeftiniji i do 50 posto nego u BiH. Zbog toga je bitno povećati budžet za poljoprivredu, uvesti plavi dizel, povoljna kreditna sredstva domaćih banaka, te uvesti manju osnovicu za obračun direktnih poreza za poljoprivrednike.

Kaže i da je veoma bitno omogućiti pristup sredstvima iz IPA fondova koja su trebala biti na raspolaganju od 2013. godine, ali još nisu operativna. Tako poljoprivrednici gube desetine miliona KM koji su se mogli iskoristiti za razvoj i zapošljavanje. Bez ovih sredstava iz IPA fondova bit će teško prognozirati budućnost poljoprivrede i zaposlenih od koje samo u FBiH živi oko 500.000 ljudi.

Treba investirati i u sisteme za navodnjavanje i zaštitu od poplava kako bismo bili što manje zavisni od vremenskih prilika i imali veće prinose i sigurnost.


Novi projekti vrijedni 60 miliona KM

Farma ima spremne projekte vrijedne 60 miliona KM, ali neće raditi na novim projektima i sredstva će, kaže Fakić, koristiti samo za održavanje postojeće proizvodnje. To je velika šteta jer bez novih investicija nema zapošljavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.