Najuspješnijim bankama uručena priznanja Zlatni BAM za 2016. godinu

Autor: Fena
06.10.2017 17:18
A
A
A

Na Trećoj konferenciji posvećenoj inovacijama u finansijskom sektoru "FinConf 2017" najuspješnijim bankama uručena su tradicionalna godišnja priznanja Zlatni BAM za 2016. godinu koja već 15 godina dodjeljuje magazin "Banke u BiH" . 

Za najveću aktivu, najveći ukupan kapital i prinos na dionički kapital (ROE) dobitnik "Zlatnog BAM-a" je UniCredit Bank d.d. Mostar, Nova Banka a.d. Banja Luka za najveću aktivu banaka sa pretežno domaćim kapitalom, za najveći dionički kapital Raiffeisen bank BiH, za najveći doprinos na aktivu ROA - NLB Banka a.d. Banja Luka, a Vakufska banka d.d. Sarajevo za najveći procentualni rast doprinosa.

Pored sedam standardnih nagrada, ove godine se po prvi put dodjeljuje i specijalna nagrada - Zlatni BAM Premium 2017 - za inovativnost i unapređenje iskustva klijenata banaka.

To priznanje dodijeljeno je kompaniji Asseco See d.o.o. Sarajevo koja je u okviru poslova na modernizaciji mreže bankomata Addiko banke klijentima omogućila pristup novim bankomatima koji spadaju u red najmodernijih na tržištu.

Inače, na 3.konferenciji "FinConf 2017" učešće je uzelo oko 200 eminentnih finansijskih stručnjaka iz regije i evropskih država.

Tokom dvodnevne konferencije, koja je jedini takav skup u jugoistočnoj Evropi, u okviru šest panela vođena je sadržajna diskusija o aktuelnim temama iz finansijskog sektora a najveći interes su pobudila izlaganja o superviziji banaka, marketinškim trendovima u bankarstvu kao i inovacijama u oblasti digitalnog bankarstva, saopćeno je iz PR "FinConf 2017".