BIZNIS

Posljednja berba duhana u ovoj godini: Otkup 3 KM po kilogramu

( G. Bobić)

Lj. LJUBOJEVIĆ

3.11.2017

Neuobičajeno lijepo vrijeme, bez mraza, izmamilo je semberske proizvođače duhana na njive. U toku je posljednja berba u ovoj godini. Drago Ristanović iz Donjih Zagona kod Bijeljine, proizvođač duhana od 1992., ove je godine imao 13 hektara. 

Sušeni list

- Ovo je bila teška, sušna godina. U prvoj berbi imali smo duhan lošijeg kvaliteta. Nakon nešto većih padavina u septembru oporavio se, tako da sada obavljamo posljednju berbu, prije nego što počnu prvi mrazevi - kaže Ristanović.

Navodi da njegova šestočlana porodica živi od proizvodnje duhana.

- Po hektaru uspijevamo proizvesti oko tonu i po sušenog lista. Ove godine duhan je lošijeg kvaliteta, te se svrstava u treću klasu i otkupna cijena je tri marke po kilogramu suhog lista. Od preduzeća „Duvan“ očekujemo premiju od 35 feninga po kilogramu, koliko nam je obećalo i resorno ministarstvo. Lokalna zajednica isplaćuje nam 15 feniga po kilogramu - kaže Ristanović, ističući da su premije u okruženju mnogo veće.

Proizvodnja duhana, kaže, izuzetno je skupa, jer se mnogo izdvaja za obradu, sadnju, okopavanje, berbu, ali i zaštitu od štetočina. Berači kod njega imaju dnevnicu od 30 KM, a bere se i po najvećim vrućinama.

Nema mraza

Čedo Gotovčević, vršilac dužnosti direktora u preduzeću „Duvan“, kaže da će se brati sve do kraja sedmice, jer nije bilo niskih temperatura i mraza.

- Biljke su se popravile nakon velike suše i malo veće količine padavina u septembru. Mi smo do sada otkupili 330 tona, a očekujemo da ćemo do kraja sezone otkupiti još 70. U ovoj godini zabilježili smo podbačaj u proizvodnji od skoro 25 posto - kaže Gotovčević.



Berači u akciji

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.