BIZNIS

"Dani Pioneer kukuruza 2017" u Doboj-Istoku: U sušnoj godini prinos od 1.250 kilograma po dunumu

Dobar prinos za lošu godinu

Piše: H. Č.

4.11.2017

U organizaciji Udruženja poljoprivrednika Gračanice i Doboj-Istoka, Zemljoradničke zadruge "Gračanka" te sjemenske kuće "Pioneer" iz Zagreba, u Doboj-Istoku su održani tradicionalni "Dani Pioneer kukuruza 2017". Brojni proizvođači kukuruza i farmeri okupili su se na parceli Sulejmana Hrnjičića, farmera koji proizvodi velike količine mlijeka. On je i predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Dolina rijeke Spreče".

Nakon što je kombajn požnjeo parcelu, počelo je ocjenjivanje prinosa na pet različitih hibrida "Pioneera" te se utvrdilo da su, s obzirom na tešku i sušnu godinu, postignuti dobri rezultati.

- Mi smo u BiH s našim sjemenima hibridnog kukuruza prisutni više od 30 godina, a u Gračanici i Doboj-Istoku smo skoro 15 godina. Na ovoj parceli, uprkos lošoj hirdrološkoj godini, postignut je prosječan prinos od 1.250 kilograma po dunumu. To je odličan rezultat ako se zna da je prosječan prinos u BiH svega 500 kilograma po dunumu - kazao je predstavnik "Pioneera" Emir Husika.

Zadovoljan je i vlasnik parcele Sulejman Hrnjičić, kojem će ovogodišnji urod kukuruza mnogo značiti u ishrani 100 krupnih grla stoke, od čega je 50 krava muzara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.