BIZNIS

Razvojna inicijativa BEAR i projekt COBEAR: Pogodnostima za investitore povećani broj zaposlenih, promet i izvoz

Poslovna zona Bukva u Tešnju

Piše: A. MEMIŠEVIĆ

6.11.2017

Saradnja općina Tešanj, Teslić i Žepče započela je 2012. godine potpisivanjem sporazuma o međuopćinskoj saradnji. To je rezultiralo formiranjem razvojne inicijative BEAR Business Excellence Area, koja je podržana od GIZ Prolocal programa. Općine sarađuju kroz BEAR, odnosno projekt COBEAR, uz uključivanje privrednika, a od prošle godine sve tri su nosioci BFC certifikata. Bilježe pozitivan ekonomski rast kada je u pitanju broj zaposlenih, ukupan promet i izvoz.

Vlastite prednosti

U Žepču nastoje iskoristiti vlastite prednosti. Investitorima su ponuđene usluge Centra za investitore koji radi u okviru Razvojne agencije Žepče. Ova općina razvila je do perfekcije sistem izdavanja građevinskih dozvola.

- Program mjera podrške, oslobađanje plaćanja takse u iznosu od 70 posto po ulaganju, kao i podrška samozapošljavanju u poljoprivredi i obrtničkim djelatnostima, utjecali su i na promjenu slike zaposlenosti. Broj zaposlenih je u stalnom porastu i u protekle tri godine je povećan za 32,08 posto - kaže Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče.

JANKO: Mjere podrške | ALAGIĆ: Povećan promet

Firme su kroz COBEAR projekt ostvarile saradnju s inozemnim firmama, u prvom redu sa slovenskog područja. Omogućeno im je da dobiju certifikate za proizvodnju i prodaju finalnih proizvoda, zbog čega su konkurentni na tržištu. Kroz ovaj projekt omogućeno je nezaposlenima da steknu praksu u firmama.

U Žepču je vrijednost izvoza povećana za 43,64 posto u odnosu na prethodnu godinu. Povećana je vrijednosti izvoza u metaloprerađivačkom sektoru za 7,76 miliona, a u tekstilnom za 8,19 miliona KM. Vrijednost prometa je povećana za 92,81 miliona, u prehrambenom sektoru za 68,84, a u metaloprerađivačkom 18,96 miliona KM.

- Kroz COBEAR projekt smo na uzorku 33 firme kreirali 655 novih radnih mjesta, povećali promet firmi za 57,12 posto i izvoz za 30,11 u odnosu na početak projekta. I 42 polaznika uspješno su okončala programe obuke za CNC operatere, zavarivače i šivače, 146 polaznika iz domaćih firmi pohađalo je specijalizirane seminare u organizaciji Agencije za razvoj općine Tešanj (TRA)- ističe Ismar Alagić, direktor ove agencije.

U Tešnju je u posljednjoj godini povećan broj firmi za 134. Za dvije godine broj nezaposlenih smanjen je za 13,09 posto. Rast broja zaposlenih je s prosječnom stopom od 7,7 posto godišnje. Promet firmi rastao je u posljednjoj godini prosječno 4,71 posto, a ulaganja domaćih firmi u stalna sredstva su iznad 60 miliona KM. Izvoz u više od 60 država svijeta stabilan je i iznosi 350 miliona KM godišnje.

Iako trgovina čini 52 posto ukupnog prometa tešanjske općine, najveće povećanje prometa u posljednjoj godini ostvario je sektor prerade hrane i proizvodnje napitaka za 78,29 posto.

Lokalna vlast

Da je lokalna vlast u općini Teslić također otvorena prema novim investicijama, govori i činjenica da je donesen niz mjera. Pogodnosti se ogledaju u subvencioniranju za svako novootvoreno radno mjesto 5.000 maraka, zatim povoljnom zakupu ili otkupu zemljišta, odgođenom plaćanju rente i doprinosa za izgradnju građevinskih objekata, brzoj i jeftinoj registraciji preduzeća...

Potencijalnim investitorima nude i besplatno zemljište. Cilj koji se želi na ovaj način ostvariti je otvaranje novih radnih mjesta.

Načelnik općine Teslić Milan Miličević najavio je da će općinska uprava i ove godine nastaviti s infrastrukturnim radovima, staviti u pogon poslovne zone, te stvarati povoljan poslovni ambijent za investiranje.

Poslovna zona Polja 100 posto vlasništvo općine Žepče

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.