BIZNIS

Nova sezona ekološkog projekta "Zajedno za čiste vode BiH"

S današnjeg predstavljanja projekta

Piše: I. BANDIĆ

7.11.2017

Veliki ekološki projekt "Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine" ulazi u četvrtu godinu uspješne saradnje, a tim su povodom organizatori javnosti prezentirali plan aktivnosti za slijedeću godinu. 

Projekt nakon tri uspješne godine, u proljeće 2018. kreće s pet akcija čišćenja voda, kojima prethodi prodajna akcija u "Bingo" prodavnicama.  

U sklopu tradicionalnog eko projekta kompanija "Henkel" i "Bingo", pod vodstvom Ronilačkog kluba "Bosna" iduće godine bit će očišćene rijeka Željeznica u Trnovu, Boračko jezero kod Konjica, Ramsko jezero blizu Prozora te Prokoško i Malo Plivsko jezero.



Velika važnost

O važnosti projekta govori činjenica da je samo prošle godine u akcijama sudjelovalo oko 130 ronioca, a izronjeno je i zbrinuto više od 600 vreća otpada, uglavnom plastike, boca i gume.

- Nakon što već tri godine radimo projekt s mnogo ljubavi i uspjeha, motivirani smo da s čišćenjem voda naše zemlje nastavimo. Zajedničkim trudom s partnerima, kompanijama "Bingo" i "Eko Život" te RK "Bosna" i slijedeće ćemo godine raditi na tome da BiH ima što čišću prirodu. Jako smo zahvalni svim našim kupcima koji sudjeluju u sad već tradicionalnoj akciji i veselimo se i ovoj sezoni - izjavila je Nermina Arnautović, key account menager "Henkela" i tako najavila još jednu akciju u kojoj mogu učestvovati svi građani kupnjom "Persil", "Silan" i "Somat" proizvoda u "Bingo" prodavnicama od 1. novembra do 31. decembra.

- Radujemo se još jednoj sezoni projekta i saradnji s "Henkelom" i ostalim partnerima. Nadamo se da rezultati čišćenja neće biti zabrinjavajući kao do sada. Ono što ćemo nastojati da uradimo u narednih nekoliko mjeseci do početka projekta, jeste snažna komunikacija aktivnosti kroz "Bingo" prodavnice i upućivanje što većeg broja kupaca u značaj projekta. Dugoročno možemo napraviti odlične rezultate kada je u pitanju podizanje ekološke svijesti. Pozivamo kupce da u narednom periodu obrate pažnju na posebne oznake u našim prodavnicama na proizvodima "Persil", "Silan" i "Somat", pri čemu ćemo raditi i cjenovne promocije na ovim proizvodima koji su ekološki prihvatljivi - izjavila je Tatjana Paunoski, rukovodilac Službe marketinga kompanije "Bingo".

Nakon velikog uspjeha prošle godine, i u 2018. će za čišćenje biti zaduženi ronioci pod vodstvom kluba "Bosna".

- Mi najbolje znamo u kakvom su stanju naše rijeke i jezera i svakodnevno se suočavamo s ovim problemom. Ne možemo dočekati ljepše vrijeme, čišćenje voda i finale ove akcije. O tome koliko su ovakve akcije nužne govori što smo se na određene lokacije ove godine ponovo vraćamo iako smo ih čistili i prošle godine. Problem je veliki, a svijest ljudi o potrebi brige za čistoću voda se teško mijenja. Zato podržavamo projekt koji sad već kontinuirano daje rezultate - izjavio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik RK "Bosna".

Društveni značaj

Projekt od velikog društvenog značaja pokrenut je krajem 2014. godine kako bi se ukazalo na problem onečišćenosti rijeka u BiH i pokrenulo javnost na ekološko djelovanje i zaštitu okoliša, a nastavlja s radom i ove godine prodajnom akcijom te samim akcijama čišćenja u kojima će i ove sezone sudjelovati više od stotinu ronioca.

Ukazati na štetnost otpada 

- Zadovoljstvo nam je što smo od početka projekta jedna od važnih komonenti ekološke akcije. Cilj nije samo očistiti naše rijeke i jezera po završetku aktivnosti, već osvijestiti stanovništvo o pogrešnim navikama i ukazati na štetnost otpada za okolinu i istaknuti ljepotu prirode koja nas okružuje bez otpada. Kao i do sada "Eko život" će u saradnji sa svojim partnerima serviserima obezbijediti da se otpad koji ronioci izvade zbrine na propisan način. Voljeli bi i da se uključi što više djece - izjavila je Vedrana Biberović, projekt menadžerica "Eko života".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.