BIZNIS

Predstavništvo njemačke privrede u BiH obilježilo 20 godina postojanja

F. Fočo/Avaz.ba

Piše: A. MISIMOVIĆ

8.11.2017

U Sarajevu je večeras obilježeno 20 godina postojanja Predstavništva njemačke privrede u BiH, te deset godina rada Udruženja za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa (Wirtschaftsverein BiH).



Vanjskotrgovinski poduhvati

Kako je rečeno tokom svečanog prijema upriličenog u Domu Oružanih snaga BiH, Predstavništvo njemačke privrede u BiH s radom je započelo 1997. godine, kada je Asocijacija njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) osnovala svoje predstavništvo u Sarajevu.

Od tog dana, zvanični je predstavnik i zastupnik njemačkih privrednih interesa i promoviše Njemačku kao lokaciju za poslovanje. 

Također, Predstavništvo putem svog servisnog društva DEinternational d.o.o. njemačkim i domaćim kompanijama pruža usluge te tako podržava njihove vanjskotrgovinske poduhvate.

Martin Gaber, zamjenik direktora Predsjedništva njemačke privrede u BiH, kazao je za Avaz.ba da je 1997. organiziran investicijski volumen ispod 300 miliona eura, ali da je 20 godina kasnije ta brojka premašena.

Martin Gaber, zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH ( F. Fočo/Avaz.ba)

- Postoje divne investicije poput cementara u Kaknju, Tešnju, Goraždu... To su investicije koje su dale veliki doprinos za razvoj ove zemlje - rekao nam je Gaber.

Važno je, napominje, da se sve uradi kako bi se investicije izvana dovele u BiH.

Pozitivni primjeri

- Ako govorimo o članstvu BiH u EU, EU postavlja određene zahtjeve, a to su one stvari koje su potrebne kao okvirni preduvjeti za privredu. U anketi naših članova, njih čak 80 posto izjasnilo se da je ulazak BiH u EU važan ili izuzetno važan. Važno bi bilo da se retorika koja izlazi iz BiH promijeni i postane pozitivnija - naglasio je Gaber.

Dodaje kako bi pozitivne primjere u BiH trebalo naglasiti kako bi investicije u našu zemlju još češće dolazile.


( F. Fočo/Avaz.ba)

Tokom prijema je istaknuto kako je u ovoj jubilarnoj, 20. godini postojanja, prvobitni cilj Predstavništva njemačke privrede u BiH produbljivanje bilateralnih privrednih odnosa.

Tokom 2007. godine, 30 njemačkih firmi u BiH udružilo se i osnovalo Wirtschaftsvereina BiH.  Udruženje broji više od 140 članova, koje podržava prije svega kroz umrežavanje te razmjenu informacija i iskustava, kako bi prepoznali prilike za projekte i poslove, mogućnosti za ostvarivanje saradnje te kako bi izbjegli ili smanjili rizike prilikom poslovanja. 

Dobre i inovativne ideje i poslovni procesi bit će nagrađeni novacijskom nagradom njemačke privrede. Osim toga, u okviru projekta "Bayern Fit for Partnership" jedna grupa bh. eksperata iz oblasti hidroenergije otići će u Bavarsku.

Također, ugostit će delegaciju njemačkih privrednika, koji će se informisati o mogućnostima saradnje u oblasti bioenergije.

Forum dobavljača

U okviru Inicijative za spajanje dobavljača iz zemalja zapadnog Balkana sa kupcima iz Njemačke, privrednici iz BiH ponovo će imati priliku da se direktno predstave potencijalnim partnerima u Njemačkoj. Tu priliku će također imati i na Forumu dobavljača u Pragu (Supply Forum).

Tokom godine organizirat će seriju seminara "Fit for Germany", s ciljem da se olakša ulazak na njemačko tržište.

( F. Fočo/Avaz.ba)

Folker Trajar (Volker Treier), zamjenik direktora Asocijacije njemačkih industrijskih i trgovinskih komora, navodi da udruženje pokušava, prije svega, da zajedničke interese poduzetnika pronađe i zastupa ih u BiH.

- Privredno udruženje je dio jedne mreže njemačkih trgovinskih komora u 90 zemalja sa 130 lokacija sa potencijalom od 3,6 miliona njemačkih poduzeća, od kojih mnogi nisu došli u BiH, ali bi to mogli postati - ističe Trajar.


Volker Treier, zamjenik direktora Asocijacije njemačkih industrijskih i trgovinskih komora ( F. Fočo/Avaz.ba)

Potencijal koji ima BiH, navodi, još uvijek nije iskorišten kako treba, ali sadašnjost je mnogo bolja nego prošlost.

- Sada je pravo vrijeme da njemački investitori dođu i investiraju. Sa drugim važnim zemljama poput Rusije i Turske postoje problemi, s tim u vezi njemački poduzetnici obraćaju se drugim područjima kako bi pronašli lokacije za investicije. Danas je udruženje osnovalo tri radne grupe (stručno obrazovanje, pravo i porezi, međunarodna saradnja) i u jednoj od tih grupa želimo da definišemo u kojim područjima bi BiH mogla biti još bolja - dodao je Trajar.

( F. Fočo/Avaz.ba)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.