BIZNIS

Saradnja BiH i Njemačke: Razvijati bh. privredu, stvarati radna mjesta te povećati izvoz

Sa sastanka operativne radne grupe ( A. Kuburović)

Piše: T. ROKVIĆ

10.11.2017

Na jučer u Sarajevu održanom sastanku operativne radne grupe za razvoj privredne saradnje i unapređenje ekonomskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Njemačke, najviše govora bilo je o tome na koji način prevazićo probleme koji se, eventualno, pojave i kako unaprijediti trgovinsku razmjenu dvije države. 

Ambasadorica Njemačke Kristijan Hohman (Christiane Hohmann) istaknula je bitnost daljnje saradnje i kooperacije s BiH. 

Rješavanje problema

- Bitno nam je na koji način možemo pojačati i poboljšati investicije iz Njemačke u BiH te tako razvijati ovdašnju privredu, stvarati radna mjesta, povećati izvoz. Veoma nam je važno na koji se način možemo dotaći problema koje investitori imaju ovdje i na koji način se rješavaju određeni problemi i pitanja u praksi - kazala je Hohman, podsjetivši da Predstavništvo njemačke privrede slavi 20 godina prisustva u BiH, a da je BiH dokazala da je konkurentna na međunarodnom tržištu.

Snježana Kopruner, predsjednica "Njemačko-BiH Wirtschaftsvereinigunga", ukazala je na neke od problema, među kojima su oni s kojima se susreću poslodavci, kao što su visoki troškovi rada u BiH.

- Bilo bi nam drago da Vlada smanji doprinose kako bismo mogli povećati osobne dohotke naših radnika, da mogu živjeti bolje. Suočavamo se s nedostatkom radne snage i ono što bi trebalo napraviti je da poboljšamo obrazovanje - poručila je Kopruner.

Helge Tolksdorf iz Saveznog ministarstva privrede i energije Njemačke podsjetio je da je iz Njemačke stigla velika delegacija kako bi se razgovaralo o nastavku privredne bilateralne saradnje ove dvije države.

Uvjet razvoja

- Za nas je posebno interesantna tema stručno obrazovanje u BiH, jer od naših privrednika nerijetko čujemo da ne mogu naći potrebne profesionalne profile ovdje. Želimo iznaći načine na koje podstaknuti stručno obrazovanje u BiH - kazao je Tolksdorf, dodavši da je to uvjet za razvoj i poticanje investicija.

Očekuje se rekord u slobodnoj trgovini 

- Optimisti smo i nadamo se da ćemo ove godine svakako postići, kada je riječ o slobodnoj trgovini, naš rekord od jedne i po milijarde eura - istaknuo je Tolksdorf.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.