Foto: Novi radnici u pogonu „Mire“ ( D. Stojnić)

Tvornica keksa i srodnih proizvoda „Mira“: Ove godine zaposlili čak 100 radnika

Autor: M. Zgonjanin
13.11.2017 21:41
A
A
A

Tvornica keksa i srodnih proizvoda „Mira“ iz Prijedora i članica „Kraš“ grupe kraj godine planira da dočeka sa proizvodnjom od oko 6.000 tona slatkih proizvoda i prihodom teškim od oko 25 miliona maraka što je za 20 posto više nego u prošloj godini. 

To su prilično ambiciozni ali i realni planovi kaže za „Dnevni avaz“ Marina Cvjetićanin , zamjenik generalnog direktora „Mire“.  

- Zaključno s devetim mjesecom ove godine ostvarili smo prihod nešto mali manji od 17 miliona, prodali 4059 i proizveli 3955 tona keksa i vafla. U istom periodu ostvarena je neto dobit od oko 1, 4 miliona maraka. To su rezultati koji su bolji od prošlogodišnjih i dobra podloga za godišnji plan. Ove godine počeli smo i proizvodnju nekoliko novih proizvoda - kaže Cvjetićanin i dodaje da „Mira“ nema zaliha, jer se sve proizvedeno u njenim pogonima odmah plasira na tržišta. Uglavnom, ona ino , jer 80 posto odsto svoje proizvodnje „Mira „ plasira na tržišta evropskih zemalja, SAD-a, Kanade, Australije, Saudijske Arabije i od ove godine i na tržište Iraka.


  • Marina Cvjetićanin
    Marina Cvjetićanin
- Vijesti sa tržišta nas raduju, a imamo pregovore i za otvaranje nekih novih tržišta. I to za iduću godinu - kaže Cvjetićanin i dodaje da je „Mira“ samo u ovoj godini na određeno vrijeme primila čak stotinu novih radnika. 


  • Pogon „Mire“ (Foto D. Stojnić)
    Pogon „Mire“ (Foto D. Stojnić)

- Danas ( jučer opa) je počelo da radi još 19 radnika. S početkom novembra vjerovatno ćemo primiti još deset radnika. Vodimo računa o nacionalnoj pripadnosti zaposlenih, onoliko koliko možemo, ali naravno i stručnosti. U planu je da jedan broj radnika primimo i na neodređeno vrijeme- kaže Cvjetićanin i dodaje da u „Miri“ trenutno radi 409 radnika. Prosječna plata zaposlenih iznosi 630 maraka, a zaposleni uz regres , prevoz imaju i topli obrok.

„Mira“ je u posljednjih pet godine u nove proizvodne pogone i linije , obnovu administravnog objekta uložila preko 11 miliona maraka. Samo tokom prošle godine uloženo je nešto malo manje od dva miliona maraka .  

- I ove godine imamo značajna ulaganja, ali i ozbiljne planove za iduću godinu. Nastavljamo s trendon ulaganja, jer je to jedini način opstanka na tržištu - kaže Cvjetićanin i dodaje da „Mira“ u tri smjene proizvodi 50 vrsta proizvoda.