BIZNIS

Za godinu prerađeno 15 tona voća i povrća

Polako izlaze na tržište

S. JEREMIĆ

17.11.2017

Zahvaljujući sredstvima UNDP-a i Općine Modriča, prije godinu počeo je raditi proizvodno-poduzetnički centar „Jabučik". Za godinu je prerađeno oko 15 tona voća i povrća i plasirano na tržište. U toku je realizacija projekta „Jabučik 2", koji podrazumijeva širenje kooperantske mreže i proizvodnju prirodnih sokova. U „Jabučiku" su zaposlena tri radnika i sedam sezonskih. 

Kiseli kupus

Za godinu je proizvedeno 15 tona proizvoda koji su naišli na dobar prijem. Kako kažu, svi proizvodi su stopostotno prirodni.

- Zadovoljni smo dosadašnjom preradom i plasmanom. Pojavili smo se na tržištu. Imali smo kiseli kupus, ajvar, svježe cijeđene sokove, pekmez, džem... - kaže Tatjana Stevanović, inžinjer tehnologije.

U okviru projekta „Jabučik 2" počela je proizvodnja prirodnih sokova od voća i sklapanje kooperantskih ugovora s poljoprivrednicima. Svima su zagarantirane dogovorene cijene i plasman gotovih proizvoda.

Mreža kooperanata

- Prvi dio "Jabučik" je dobro odradio, sada idemo dalje. Imamo i parcele jagodičastog voća. Stvorili smo mrežu od 15 kooperanata. Imamo kapacitete da radimo u dvije smjene, pa ćemo zaposliti znatno više radnika - kaže Jovo Mišić, direktor Poljoprivredne zadruge „Eko-plod" iz Modriče.

U PPC „Jabučik" raspolažu savremenom hladnjačom kapaciteta 10 tona, sušarom za voće, povrće i ljekovito bilje, te kompletnom linijom za preradu, doradu i pakovanje voća, povrća i prerađevina.


Mišić: Idemo dalje

Jagode i u novembru 

Jevrosima Stojanović iz naselja Dobor jedna je od 15 kooperanata koji imaju potpisan ugovor sa PZ „Eko-plod", u okviru koje djeluje „Jabučik". Ona se bavi proizvodnjom jagoda i u novembru ima zrelih jagoda.

Zadovoljna je saradnjom s PZ „Eko-plod". Kaže bolje je prodati i po prosječnoj cijeni nego bacati ili ništa ne raditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.