Zahvaljujući sredstvima UNDP-a i Općine Modriča, prije godinu počeo je raditi proizvodno-poduzetnički centar „Jabučik". Za godinu je prerađeno oko 15 tona voća i povrća i plasirano na tržište. U toku je realizacija projekta „Jabučik 2", koji podrazumijeva širenje kooperantske mreže i proizvodnju prirodnih sokova. U „Jabučiku" su zaposlena tri radnika i sedam sezonskih.
Kiseli kupus
Za godinu je proizvedeno 15 tona proizvoda koji su naišli na dobar prijem. Kako kažu, svi proizvodi su stopostotno prirodni.
- Zadovoljni smo dosadašnjom preradom i plasmanom. Pojavili smo se na tržištu. Imali smo kiseli kupus, ajvar, svježe cijeđene sokove, pekmez, džem... - kaže Tatjana Stevanović, inžinjer tehnologije.
U okviru projekta „Jabučik 2" počela je proizvodnja prirodnih sokova od voća i sklapanje kooperantskih ugovora s poljoprivrednicima. Svima su zagarantirane dogovorene cijene i plasman gotovih proizvoda.
Mreža kooperanata
- Prvi dio "Jabučik" je dobro odradio, sada idemo dalje. Imamo i parcele jagodičastog voća. Stvorili smo mrežu od 15 kooperanata. Imamo kapacitete da radimo u dvije smjene, pa ćemo zaposliti znatno više radnika - kaže Jovo Mišić, direktor Poljoprivredne zadruge „Eko-plod" iz Modriče.
U PPC „Jabučik" raspolažu savremenom hladnjačom kapaciteta 10 tona, sušarom za voće, povrće i ljekovito bilje, te kompletnom linijom za preradu, doradu i pakovanje voća, povrća i prerađevina.