BIZNIS

Firma DEKRA predstavila se u Bijeljini: Prezentacija zapošljavanja medicinskog kadra u Njemačkoj

Veliko interesiranje za prezentaciju ( G. Bobić)

Piše: Lj. LJUBOJEVIĆ

21.11.2017

U Bijeljini je organizirana prezentacija projekta njemačke firme DEKRA pod nazivom "Ekspertska migracija", koji podrazumijeva edukaciju medicinskog kadra u BiH za zapošljavanje u Njemačkoj. Alaksandra Talić, koordinator DEKRA projekta edukacije medicinskih stručnjaka za Srbiju i BiH, kaže da rade od 2013. godine te da je sve počelo u Mađarskoj.

Osigurani kontakti

- Cilj je obučavanje medicinskih tehničara i sestara koji žele da rade u Njemačkoj. DEKRA omogućava besplatnu obuku njemačkog jezika do nivoa B2, besplatnu pripremu za polaganje stručnog ispita u Štutgartu, što, opet, omogućava priznanje, odnosno nostrifikaciju diplome. Potencijalnim radnicima u Njemačkoj osigurava i kontakte sa skoro 50 poslodavaca na klinikama, državnim i privatnim, u staračkim domovima, u službama intenzivne njege na terenu. Njemački poslodavci su, zapravo, ti koji plaćaju ovu obuku i školovanje. S druge strane, kandidati su, kada polože sve ispite, dužni da zasnuju radni odnos i da provedu dvije godine kod poslodavca koga oni odaberu - kazala je Talić.

U Srbiji već imaju 300 medicinskih radnika koji su prošli sve faze i zasnovali radni odnos kod poslodavaca u Njemačkoj.

- Prije nekoliko mjeseci, počeli smo sa pripremom za BiH i, uz pomoć ovih prezentacija, svim zainteresiranima predstavljamo projekt. Prezentacije su organizirane u Banjoj Luci, Doboju, Tuzli, Zvorniku i Bijeljini - kaže Talić, naglašavajući da se projekt realizira i u Albaniji, Makedoniji i Ukrajini.

Peter Klingler, predstavnik firme DEKRA, kaže da već godinama uspješno posreduju pri zapošljavanju radnika u Njemačkoj u različitim branšama.

Velika potreba

- Njemačko tržište iskazuje veliku potrebu za medicinskim i njegovateljskim kadrom. DEKRA pomaže potencijalnim radnicima oko obuke, ali i osiguravanja vize, stana i preseljenja u Njemačku. Za integraciju nije važno samo poznavanje njemačkog jezika, već i položen stručni ispit. Praktično, DEKRA osigurava kompletnu logistiku oko pripreme radnika za rad u Njemačkoj. Najniža prosječna bruto plaća za rad u medicinskoj branši u Njemačkoj, naravno, zavisno od pokrajine u kojoj se živi i radi, ali i od troškova života, iznosi oko 2.200 eura - kaže Klingler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.