BIZNIS

Zekrija Mustić iz Rujnice uzgaja muzne krave: Mjesečno proizvede 4,5 tona mlijeka

Mustić na farmi: Problem je trenutno kako osigurati hranu

Piše: A. MEMIŠEVIĆ

26.11.2017

Zekrija Mustić iz Rujnice kod Zavidovića već 16 godina uspješno se bavi uzgojem muznih krava pasmine simentalka. Počeo je s tri grla, da bi do 2008. godine ostvario planirani broj od 20 grla. 

Početna ulaganja su, kaže, bila velika.  

Izgradnja i opremanje namjenskog objekta, kao i kupovina mehanizacije, ostvareni su isključivo kreditnim sredstvima uz visoku kamatu. A pomoć su mu pružili i najbliži članovi porodice.

Obrt je registrirao 2006. godine, što mu je omogućilo ostvarivanje općinskog poticaja od 1.000 maraka godišnje.

Mustić kaže da bi bez premija, od 0,28 maraka po litru, bavljenje ovim poslom bilo nemoguće. Mjesečna proizvodnja mlijeka iznosi 4,5 tona, a dnevni prosjek je oko 150 litara.

- Nažalost, zbog kompletne situacije, sada smo na 12 grla. Cijena mlijeka za nas nije zadovoljavajuća. Kompletan prinos otkupljuje Zenička industrija mlijeka ZIM, s kojim imamo korektnu saradnju, a otkup i isplata idu bez poteškoća. Uglavnom proizvodimo ekstra klasu, koja se plaća 0,55 KM, a cijena prve klase je 0,47 - kaže Mustić.

Najveći problem trenutno je kako osigurati hranu za krave. Ovogodišnja suša i velike štete koju je prouzrokovala divljač iznose čak 75 posto prinosa. Sa 17 dunuma dobili su tek tonu kukuruza, tako da će sijeno i žitarice kupovati.

Obrađuje 72 dunuma, a mogli bi i 500

Sve poslove obavlja sa suprugom, a po potrebi angažira sezonskog radnika. Prošle godine su obrađivali 72 dunuma zemlje, a mogli bi kažu i 500 da imaju mogućnost nabavke potrebne mehanizacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.