BIZNIS

Povećana proizvodnja pavlake i milerama za 52, sira za 8 posto

Piše: Ml. D.

26.11.2017

Na sjednici Odbora Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda VTKBiH, između ostalog, prezentirana je Analiza stanja u mljekarskoj industriji s indikatorima uvoza i izvoza posljednjih godina i tokom devet mjeseci 2017. godine.

Veći i uvoz

Mljekarska industrija, kako je istaknuto, proteklih nekoliko godina zabilježila je povećanje proizvodnje i otkupa sirovog mlijeka.

Kada je riječ o preradi, posmatrajući period od 2013. do 2016. godine proizvodnja konzumnog mlijeka je smanjena za 12 posto, dok je proizvodnja jogurta i ostalih fermentiranih proizvoda povećana i u 2016. i dostigla skoro 40.000 tona. 

Povećana je i proizvodnja pavlake i milerama za 52, te sira za 8 posto.  Tokom devet mjeseci 2017., u odnosu na isti period prošle godine, došlo je do povećanja i uvoza i izvoza.  

Robne rezerve

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda dostigao je vrijednost od oko 57 miliona KM, a uvoz više od 104 miliona KM. Najznačajnija izvozna tržišta bila su Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Kosovo. 

Najveći uvoz zabilježen je iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Srbije.

Istaknut je problem nepostojanja robnih rezervi i rješavanja tržišnih viškova mlijeka, te manjkavosti inspekcijskog sistema na terenu.

Crna Gora je izuzetno bitno tržište 

Prema podacima o izvozu iz BiH, najveći rast zabilježen je u Crnoj Gori. Jedan od većih izvoznika u ovu zemlju je i sarajevska mljekara „Milkos".

- Crna Gora je izuzetno bitno tržište na koje „Milkos" izvozi od 2007. godine, dakle već 10 punih godina. Izvozimo kompletan asortiman naših proizvoda, a prednosti izvoza u Crnu Goru su njena blizina, to da je članica CEFTA ugovora, kao i činjenica da mnogo građana BiH i Sarajeva svoje godišnje odmore provodi na Crnogorskom primorju.


Fakić: Prednost i blizina

Što se tiče samih uvjeta izvoza i odnosa između dvije zemlje, oni su bili odlični, a u ovoj godini su se pojavljivale, nadamo se sporadično i bez dubljih razloga, određene necarinske barijere koje su u nekoliko navrata rezultirale dužim zadržavanjem robe. Nadamo se da će se i na tom polju stvari vratiti na stari kolosijek te biti za primjer kao i do sada. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.