BIZNIS

Holanđani će graditi fabriku peleta, Švicarci i Slovenci zainteresirani za metalsku industriju

Industrijska zona bivšeg „Celpaka" ( D. Stojnić)

M. ZGONJANIN

25.12.2017

Mišo Reljić, direktor Agencije za ekonomski razvoj Preda-PD iz Prijedora, potvrdio je za „Dnevni avaz" da bi nova fabrika peleta mogla okvirno zaposliti oko 50 radnika. Za sada ne otkriva mnogo detalja, osim da je riječ o holandskoj investiciji i ozbiljnim poslovnim ljudima koji su im poslali pismo namjere o kupovini zemljišta na kojem će namjenski biti izgrađena fabrika. 

Faza odlučivanja

- Prema našem mišljenju, to bi trebala biti ozbiljna investicija koja je u fazi odlučivanja. Dobre vijesti stižu i iz oblasti metalske industrije, kojom će se baviti jedna švicarska fabrika. Oni su već kupili zemljište u Trnopolju i računamo da bi u početku mogli zaposliti desetak radnika. Krajem decembra dolaze na novu rundu pregovora. Za metalsku industriju zainteresirani su i Slovenci, nova firma s kojom pregovaramo, a koja bi u dogledno vrijeme trebala zaposliti 300 do 400 radnika - ističe Reljić i dodaje da je u posljednjih desetak godina otvoreno 16 manjih i većih fabrika koje se bave isključivo proizvodnjom.

Posljednja je „Napco beds" u Brezičanima, koja bi do juna broj radnika sa sadašnjih 50 mogla povećati na 400. U oblasti proizvodnje već su po sjajnim rezultatima prepoznatljivi „Austronet", „Nova Ivančica", „Nuti due", tu je i „ArcelorMittal", ali i nove investicije poput „EH Solutions", švicarske firme koja u Kozaruši kod Prijedora proizvodi metalne dijelove, njemačke kompanije „Edna", koja se bavi sistemima za grijanje, „Knežević enteringa", koji proizvodi ljepilo....


Fabrika za proizvodnju kreveta

Mnogo radili

- U početku su svi imali po samo nekoliko radnika, a danas je u ovoj oblasti zaposleno oko 2.000 ljudi - kaže Reljić i naglašava da su posljednjih godina mnogo radili na poboljšanju poslovnog ambijenta kako bi privukli investitore.

Mnogo se radi i na uređenju industrijskih zona. Tako će u onoj bivšeg „Celpaka" biti izgrađena nova cesta u dužini od oko 400 metra. Uz podršku donatora, sredstva će osigurati Grad Prijedor.

Reljić: Dobre vijesti


Ne jeftina, nego kompetentna radna snaga

Reljić navodi da su im u startu, osim brze papirologije, privlačnog zemljišta s uređenom infrastrukturom, željeli ponuditi i kvalitetnu radnu snagu.

- Ne jeftinu, nego kompetentnu. Mnogo smo ulagali u praktičnu nastavu, opremali školske kabinete kako bismo nakon srednje škole dobili stručnjake kojima ne treba dodatna kvalifikacija. Istovremeno smo pratili i potrebe berze rada - naglašava Reljić i dodaje da je značajnu ulogu u svemu odigrao i gradski Savjet za obrazovanje i zapošljavanje, kao ključna karika koja je objedinila sve koji imaju utjecaj na obrazovni proces i tržište rada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.