Foto: Industrijska zona „Polja": Radovi su u toku

ŽEPČE

Dobili BFC certifikat za povoljno poslovno okruženje: U Industrijskoj zoni „Polja" izgradit će se pet tvornica

Autor: A. MEMIŠEVIĆ
04.01.2018 12:53
A
A
A

Za općinu Žepče 2017. godina bila je u znaku razvoja infrastrukture i uključivanja u implementaciju 14 međunarodnih i međuopćinskih projekata.  

Nastavljeni su projekti „PRO-lokal", međuopćinski projekt CO-BEAR, projekt razvoja plasteničke proizvodnje sa CRS-om. A u toku su „PRO-budućnost" i „Market-Makers", razvoj sektora poslovnih usluga, projekt MEG, koji podrazumijeva okolišno i ekonomsko upravljanje općine.

Rizici upravljanja

Prema riječima načelnika Mate Zovke, u toku je priprema izrade strategije razvoja Žepča u periodu 2018.-2027. godine, a usvojen je i program kapitalnih ulaganja do 2019. godine. Posebno ističe prekograničnu saradnju BiH, Hrvatske i Crne Gore kroz projekte biznis centara kompetencija i unapređenje rizicima upravljanja zemljištima.

- Nastavili smo uređivati Industrijsku zonu „Polja". Izgradnja jedne tvornice je pri kraju, druga je započeta, za treću smo dodijelili zemljište, četvrta i peta su također u pripremi. Subvencioniranje poljoprivredne proizvodnje, posebno obrta, uz brojne programe podrške mladima, svakako su neki od načina da se ova sredina napravi boljim mjestom življenja za sve građane - kaže Zovko.

Žepče je dobitnik BFC certifikata za povoljno poslovno okruženje. U tom smislu Zovko posebno ističe rad Razvojne agencije i dobar dijalog s privatnim sektorom, koji se ostvaruje putem lokalnog Ekonomskog foruma.

Nove investicije

Početkom 2018. godine na Općinskom vijeću naći će se novi regulacioni plan za "Novo Žepče". Općina Žepče ima veliku površinu svoga zemljišta i namjeravaju ga urbanističkim planovima pripremiti za nove investicije u 2018. godini. Dio žepačkog Polja, pokrit će novim regulacionim planom za novu stambeno-poslovnu izgradnju, a dugoročni plan je da nakon popunjavanja Industrijske zone „Polja" idu u proširenje.