BIZNIS

Cijene nafte na najvišem nivou u posljednje tri godine

Avaz.ba

15.1.2018

Zbog smanjene ravnoteže između ponude i potražnje, cijene nafte na svjetskom tržištu dostigle su maksimum u posljednje tri godine.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla za 3,3 posto na 69,87 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,7 posto na 64,30 dolara.

Tu su najviše cijene od kraja 2014. godine. OPEK i neki proizvođači izvan tog kartela, uključujući i Rusiju, nastoje da smanjenjem proizvodnje uravnoteže veliku ponudu i nešto slabiju potražnju. 

Njihov dogovor o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno potrajat će sigurno do septembra, a možda i do kraja ove godine.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak poručio je da će se o tome odlučivati uskoro, istakavši da se višak na tržištu smanjuje, ali da ponuda i potražnja još nisu uravnotežene. 

Povećanju cijena nafte doprinosi i rast najvećih svjetskih ekonomija, što bi trebalo da podstakne jaču potražnju za “crnim zlatom”.

Uz to, opala je proizvodnja u SAD za 290.000 barela dnevno, na 9,5 miliona barela, pokazali su Vladini podaci. 

Analitičari su očekivali da će premašiti granicu od deset miliona barela i približiti se nivou koji trenutno održavaju samo Rusija i Saudijska Arabija, prenosi CdM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.