BIZNIS

Domaći proizvođači voća ogorčeni zabranom izvoza jabuka: "Dobili smo drugi žuti karton"

Milošević: Lov u mutnom

Lj. LJUBOJEVIĆ

22.1.2018

Sumnje ruskih uvoznika da je 19 tona jabuka, navodno uvezenih iz Poljske, doslovno podvaljeno ruskom tržištu kao jabuke proizvedene na teritoriji Bosne i Hercegovine, jer su na drvenim sanducima otkrivene duple etikete, koje ukazuju na poljsko porijeklo, izazvale su ogorčenje domaćih proizvođača jabuka sa područja Semberije i podmajevičkog kraja. 

Loša praksa

Darko Milošević, jedan od najznačajnijih proizvođača šljive i jabuke na području Majevice, predsjednik Udruženja voćara “Eko voće” iz Ugljevika, kaže da se opet ponavlja stara loša praksa lova u mutnom, što nanosi nesagledive posljedice domaćim proizvođačima voća, ali i cjelokupnoj ekonomiji BiH.

- Nadležni moraju utvrditi odgovornost onih koji su doveli do ovakvih propusta. Ovo se više ne smije dozvoliti, jer smo u 2016. godini dobili prvi žuti karton kada je u pitanju nepoštivanje propisa izvoza na rusko tržište. Ovo shvatam kao drugi žuti karton, a svi dobro znamo šta slijedi nakon dva žuta kartona.

Smatram da u narednih osam do devet mjeseci niko od proizvođača jabuke u BiH neće biti u prilici da izveze nijedan kilogram jabuke na rusko tržište - kaže Milošević, koji godišnje proizvede skoro 150 tona voća i koji je podigao moderne zasade jabuke sa zaštitnim mrežama, u koje je uložio više od 50.000 KM.

Rigorozni normativi

I Rado Njegić iz Dvorova kod Bijeljine, jedan od najvećih proizvođača jabuke u Semberiji, koji pod jabukom ima više od osam hektara, plasira svoje jabuke na rusko tržište. Njegić, koji je u prošloj godini proizveo skoro 250 tona jabuke, kaže da su ruski uvoznici rigorozni kada je u pitanju kvalitet voća te da su njihovi normativi kvaliteta po mnogo čemu strožiji nego oni koji se primjenjuju i koriste u zemljama Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.