BIZNIS

Općina podijelila skoro 100.000 KM poticaja / Poljoprivrednici: Pomoć je stigla u pravo vrijeme

Bradašević pored svog imanja

Piše: S. JEREMIĆ

31.1.2018

Zbog suše i visokih temperatura prošla je godina za poljoprivredne proizvođače iz Modriče bila izuzetno teška. Nepovoljni vremenski uvjeti odrazili su se na prinose, koji su bili manji za 50 posto.

Direktna podrška

Kako bi im pomogla, Općina Modriča lani je raspisala poziv za dodjelu poticaja, čime je data direktna podrška stočarskoj i biljnoj proizvodnji. Također, data je podrška za podizanje višegodišnjih zasada voća, gradnju plastenika i staklenika te za nabavku opreme.  

Pravo na poticaj ostvarilo je 100 poljoprivrednih proizvođača, od čega njih 45 na dvije poticajne mjere. Kosta Bradašević iz Miloševca uzgaja povrće i bikove. Trenutno ima šest bikova i zasađeno 12 dunuma crvenog luka.

- Ove godine planiram zasaditi i 30 dunuma kupusa. Od poljoprivrede se živi onako kako se mora, najteži dio je plasman proizvoda. Uspijemo proizvesti proizvod, ali problemi nastaju kada ga treba prodati. Mnogo nas košta navodnjavanje parcela, tako da od poticaja možemo pokriti te troškove - rekao je Bradašević.

Poljoprivrednik Jovo Stević iz Dobrinje uzgaja krupnu stoku. Na svom imanju trenutno ima 70 grla. Mjesečno preda oko 13.000 litara mlijeka. On ističe da općinski poticaji mnogo znače poljoprivrednicima, posebno nakon što je prošla godina bila slaba.

Nabavka opreme

Iz budžeta Općine u 2017. godini poljoprivrednicima je isplaćeno 99.200 KM, a kako je kazao načelnik Mladen Krekić, i u narednom periodu nastojat će da pomognu poljoprivrednicima u nabavci opreme za navodnjavanje kroz donatorska sredstava.

Registrirano 786 gazdinstava 

Na području općine Modriča registrirano je 786 poljoprivrednih gazdinstava. Obradivo zemljište prostire se na površini od 19.823 hektara. Najzastupljeniji su kukuruz, strna žita i trave, a veći dio ratarske proizvodnje preusmjerava se u stočarsku proizvodnju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.