BIZNIS

"Toroidal steel" proizvodi transformatore: Otvorili novi pogon, sve rade za izvoz

Firma-kćerka najuspješnijeg italijanskog proizvođača transformatora “Teca”

Iz proizvodnje: Distribucija u cijeli svijet

A. MEMIŠEVIĆ

6.2.2018

Jedno od uspješnijih privrednih društava čije je sjedište u zavidovićkom Poslovnom inkubatoru je “Toroidal steel”, firma koja se već pet godina bavi proizvodnjom toroidalnih transformatora, više od 100 vrsta modela, po čemu su jedinstveni.

Dvije smjene

- Gotov proizvod namijenjen je isključivo stranom tržištu, u prvom redu italijanskom, odakle se distribuira po cijelom svijetu - kaže Bekim Zuferi, direktor firme.

Budući da je Zuferi rođen u Italiji, gdje je dugo živio i radio, nastoji da se proizvodnja i princip rada firme odvijaju prema tim standardima.

- Počeli smo sa osam, a trenutno zapošljavamo više od 30 radnika. Dnevno proizvedemo skoro 1.800 transformatora. Transport ide na sedmičnom osnovu. Tržište nalazimo u cijelom svijetu, od Španije, Njemačke, Kine, Amerike... - kaže Zuferi.

Uvoze bakar

“Toroidal steel” otvorio je prije godinu i po u Zavidovićima još jedan pogon, na istoj lokaciji. Proizvodnja se trenutno odvija u dvije smjene. U ovom pogonu proizvode se, također, transformatori, koji se izrađuju na nešto složeniji način. Za ovaj posao potrebne su i specijalne mašine, a nekoliko novih očekuju, kažu, već ovih dana.

Iz razgovora sa jednim od zaposlenika saznajemo da rad na izradi transformatora nije fizički težak, ali traži preciznost i detaljnost. Dijelovi serijske proizvodnje su povezani. Za izradu se koriste bakar i aluminij, koji se uvoze iz Italije.

Vlasnik “Toroidal steela” ističe problem koji je prisutan već neko vrijeme. Izvjesno je, naime, proširivanje proizvodnje ove firme, ali problem postaje radna snaga.

– U ovom trenutku treba nam još deset radnika. Nudimo odlične uvjete, ali sve češće imamo mlade koji odrade probni i edukacijski rok, a potom odlaze, što je gubljenje vremena i nama i njima - kaže Zuferi.

Brojni modeli

Pored velikog broja transformatora široke namjene, proizvode i jezgra i kablove. Transformatori su od pet vati do 400 kilovati, jednofazni, trofazni, autotransformatori i prigušnice visokog kvaliteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.