BIZNIS

Dogovor semberskih i posavskih proizvođača: Otkupna cijena nije se mijenjala 20 godina!

Očekivani prinos je skoro 560 tona ( G. Bobić)

Lj. LJUBOJEVIĆ

12.2.2018

Semberski i posavski proizvođači duhana, kooperanti bijeljinskog preduzeća “Duvan” AD, razgovarali su u Bijeljini o uvjetima i planovima za proizvodnju duhana u ovoj godini. Duhan trenutno proizvodi skoro 80 proizvođača na području Semberije i 24 kooperanta iz Posavine. Ove godine, “Duvan” je planirao da njegovi kooperanti zasade duhan na 400 hektara, a očekivani prinos je skoro 560 tona. 

Nije stimulativno

Čedo Gotovčević, vršilac dužnosti direktora u bijeljinskom “Duvanu”, kaže da je svjestan činjenice da otkupna cijena od tri marke po kilogramu suhog lista nije stimulativna za proizvođače.

- Otkupna cijena nije se mijenjala u proteklih dvadesetak godina. U međuvremenu su nekoliko puta poskupljivali skoro svi repromaterijali za proizvodnju, od zaštitnih sredstava, rasadnog materijala do energenata. Još nema najave o eventualnom povećavanju cijene duhana. Subvencijama podstičemo proizvođače da duhan bude što kvalitetniji - kaže Gotovčević, ističući da će za prvu klasu subvencija iznositi 40 feninga po kilogramu, za drugu 35 i za treću 30 ukoliko ostvare prinos od 150 kilograma po dunumu.

Gotovčević: Nema najava

Dostigao maksimum

Dragan Ristanović, proizvođač iz Donjih Zagona kod Bijeljine, kaže da godinama proizvodi duhan na površini od 13,5 hektara.

- Imam šest sušara. Dostigao sam neki maksimum u proizvodnji i zadržat ću se na ovim površinama. Trenutno, sa podsticajima, ostvarujem cijenu od 4 marke po kilogramu. Nije dovoljno, ali nešto se mora raditi. Iza nas je teška godina, sa prosječnim prinosima i prosječnim kvalitetom - kaže Ristanović, ističući da u posljednjih pet-šest godina osigurava duhan od elementarnih nepogoda.

Stevo Todorović iz Donjeg Žabara kaže da je u prošloj godini imao solidne prinose od 200 kilograma po dunumu na površini od 1,5 hektara.

- U prosjeku sam imao duhan treće klase. Zadovoljan sam prinosom, jer sam prvi put prošle godine zasadio duhan. Realna otkupna cijena trebalo bi da iznosi od 5 do 6 maraka po kilogramu – govori Ristanović.

Ristanović: Ima šest sušara

Države u okruženju imaju mnogo više premije 

Cvijetin Stanojević iz Velike Obarske kaže da je u prošloj godini ostvario prinos od 120 kilograma po dunumu na površini od dva hektara, ističući da je suša umnogome utjecala na prinose.

- Nekad smo imali premiju od 1,5 KM po kilogramu, dok sada premija iznosi 35 feninga. Države u okruženju imaju mnogo više premije. Ne oslanjam se na jednu proizvodnju i to je ono što me spašava na selu - kaže Stanojević.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.