BIZNIS

Sarajevo: Sutra drugi Ekonomski forum BiH

Fena

14.2.2018

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA), pod pokroviteljstvom Vijeća ministara BiH, sutra u Sarajevu organizuje drugi Ekonomski forum BiH čiji je cilj uspostavljanje dijaloga i unaprjeđenje ekonomskog i poslovnog ambijenta u BiH i regionu.

- Radi se o našem nastojanju da pored ispunjavanja naše osnovne misije i davanja doprinosa društvenoj zajednici BiH, pružimo priliku za jedan vrlo otvoreni dijalog predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, realnog sektora i akademske zajednice - izjavila je ranije za Fenu prodekan za nastavu i međunarodnu saradnju EFSA Jasmina Selimović.

Forum će i ove godine, kako je dodala, prema broju registriranih, okupiti 500 učesnika među kojima predstavnike vlada, akademskih i poslovnih zajednica.

Ekonomski forum je podijeljen u četiri panela u okviru kojih će biti obrađene teme za koje su, kako je kazala Selimović, ocijenili da su najinteresantnije za trenutnu situaciju u BiH.

- Prva tema je posvećena konkurentnosti zemalja u regiji gdje će fokus biti na konkurentnosti BiH, dok će osvrt iz zemlja regije dati ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić i ministar finansija Republike Hrvatske Zdravko Marić. Naravno, tu će biti i ministri finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović da s nama podijele svoja iskustva iz BiH - kazala je Selimović.

Druga sesija će se, po njenim riječima, baviti javno-privatnim partnerstvom kao načinom podržavanja infrastrukturnih projekata.

- Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenik predsjednice Vlade Republike Srpske Zoran Tegeltija između ostalih dat će svoje viđenje o toj temi i to je jedan način da podržimo i poboljšamo poslovnu i investicionu klimu u BiH. Drugi dio te priče je svakako razvijanje povjerenja u sudstvo i pravni sistem zemlje i u tom kontekstu treća sesija će se baviti upravo pravnim okvirom i na koji način se kroz povećanje podrške i vjere u pravosudni sistem, može dati podrška investicionoj klimi. Tu ćemo ugostiti predsjednika Suda BiH, glavne tužiteljice tužiteljstava BiH i KS, te predsjednika VSTV-a – navela je Selimović.

Četvrta sesija će se baviti pitanjem akreditacije visokoškolskih institucija kao uslovom konkurentske prednosti na tržištu rada.

Na Ekonomskom forumu 2018. što se tiče učesnika iz akademske zajednice iz regije, među ostalim najavljena je dekanesa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani koji spada među sto najboljih u svijetu, kao i predstavnici ekonomskih fakulteta u Beogradu, Zagrebu i Skoplju.

Forum će biti održan u hotelu Holiday, a otvorit će ga dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr Kemal Kozarić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i specijalni predstavnik Evropske unije i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Lars Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.