BIZNIS

Kako država, biznis i obrazovanje trebaju podstaći mlade da krenu u poduzetničke vode

Piše: K. KEŠMER

21.2.2018

Foto: F. Fočo

U organizaciji Predstavništva njemačke privrede u BiH i Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu, održana je konferencija pod nazivom „Start me up“, na kojoj je glavna tema bila kako mlade potaknuti da razvijaju svoje biznise te kako država i sistem obrazovanja mogu pomoći u tome.

U događaju su učestvovala neka od najzvučnijih regionalnih i globalnih imena u svijetu osnivanja start-upa. Erik Broto (Eric Brotto), poznati ekspert za start-up iz UK, i Branimir Muidža, predsjednik Savjeta za strane investicije BiH, kao članovi žirija, te britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nj.E. Eduard Ferguson (Edward)  bili su neki od istaknutih učesnika.

Govornici i panelisti  uživali su veliku pažnju prisutnih učesnika, uglavnom studenata i učenika srednjih škola i dali im uistinu korisne savjete kako da razviju svoj potencijal u pravcu osnivanja start-upa.

Doc. dr. Nedim Čelebić, prorektor na Burch Univerzitetu i predsjednik konferencije, kazao je da je će ova konferencija podstaknuti raspravu o start-upima.

- Nadam se da će o tome pričati uglavnom mladi ljudi, ali i oni koji donose odluke o osnivanju novih biznisa. Uspjeh ovog događaja možemo mjeriti jedino brojem konkretnih ideja i poteza – naveo je Čelebić.

Prorektorica Burch Univerziteta Adisa Omerbegović-Arapović kazala je da je posljednji val globalizacije s olakšanom razmjenom podataka, roba, usluga i resursa rezultira u ekonomiji znanja i globalnoj digitalnoj ekonomiji u kojoj su male kompanije i pojedinci agenti globalizacije.

- Svi mi možemo postati brend, predavači, istraživači, novinari, dizajneri, programeri... za kompanije na drugom kraju svijeta ili pružati usluge kupcima koje nikada nećemo sresti uživo. Ovaj novi svijet otvara velike prilike za zemlje u razvoju, poput BiH, koje mogu značajno konkurirati razvijenim zemljama ako se uspješno integriraju u digitalnu ekonomiju. Kako bismo to postigli, naše vlade, univerziteti i kompanije moraju raditi zajedno, na kreiranju ekosistema podešenog za promociju inovacija koje društvo trebaju učiniti boljim, a život kvalitetnijim. To znači efikasniju upotrebu resursa, usavršene proizvodne procese i vrhunske proizvode koji će konkurirati na globalnom tržištu digitalne ekonomije – navela je ona.

Ambasador Ferguson istaknuo je kako država, odnosno vlade mogu dosta doprinijeti kada je u pitanju razvitak „start-up“ kompanija, olakšavajući procedure registriranja firme.

- U FBiH to traje 60 dana, što je previše. U Velikoj Britaniji na politiku ogroman utjecaj ima biznis, dok je u BiH obrnuto. Pored toga, vlast treba da utječe na obrazovne programe kako bi se stvorili kadrovi koji mogu konkurirati na tržištu rada i koji su slobodni da pokreću svoje biznise – naveo je Ferguson. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.