BIZNIS

Zatvara se Fabrika duhana Banja Luka, 100 radnika na ulici

capital.ba

23.2.2018

Nakon što je "Bulgartabac", vlasnik banjalučke Fabrike duhana, sve brendove prodao "British American Tobaccou“ (BAT), uslijedio je novi šok – postrojenja će i zvanično biti ugašena za petnaestak dana, a 100 radnika ostat će bez posla. Direktor Grigor Peev je smijenjen, a na njegovo mjesto, sa zadatkom da dovrši posao u nekadašnjem banjalučkom gigantu, doveden je Savo Čorbadžiev.

Ovim je potvrđeno pisanje naše redakcije iz juna prošle godine, kada su i radnici obavijestili Vladu Republike Srpske da se sprema dobro poznati postprivatizacioni scenario. O zatvaranju 130 godina stare fabrike obaviješteni su i radnici, a kao obrazloženje im je navedeno to što "Bulgartabac" "više nema finansijski plan i ne bavi se duhanskom industrijom“. 

Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duhana Miroslav Marinković kazao je danas za CAPITAL da su radnici o najavama iz bugarskog vrha kompanije ponovo obavijestili Vladu RS. Iako se ne zna koje će i da li će uopće Vlada RS poduzeti korake kako bi spasila potonulu Fabriku duhana, poznato je da će sastanak s radnicima biti održan 27. februara.

- Zatečeni smo ovom pričom. Grigor Peev smijenjen je prije mjesec i na njegovo mjesto je došao Savo Čorbadžiev. On je pozvao radnike da saopći vijesti. Obratili smo se Vladi RS da ne dozvoli gašenje fabrike i da pomogne koliko može, ako je to moguće. U utorak dolazi i predstavnik bugarskog holdinga i tada ćemo znati više. Tek nakon što u Vladi budemo informirani o stvarnom stanju, moći ćemo sindikalno da preduzmemo korake. Već deset godina smo u ovom zlu i sve je bila borba. Sada smo u preteškoj poziciji. Stotinjak radnika je ostalo ovdje, nema više nikoga, kazao je Marinković.

Kako se zbog novonastale situacije osjeća donedavni direktor Fabrike duhana Grigor Peev, danas nismo saznali, jer nije odgovarao na telefonske pozive.

O sudbini radnika danas nije želio govoriti ni predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije Aleksandar Tomić. Kaže da je u toku o svim dešavanjima unutar fabričkog kruga, ali da će sve znati nakon sastanka u vrhu vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.