BIZNIS

Grapkić: Drvnu industriju treba proglasiti strateškom privrednom granom

Iz pogona Fabrike namještaja “Jadrina” u Gračanici

H. ČALIĆ

8.3.2018

Proizvođači namještaja iz naše države godinama se bore s paragrafima, bore se da u svojoj zemlji, koja je bogata šumama, dođu do sirovine i tako pojeftine proizvodnju i postanu konkurentniji na inozemnom tržištu, ali u tome ne uspijevaju. Zato fabrike namještaja sirovinu, to jest dasku, uvoze iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, a dotle preko granice se izvoze hiljade kubika trupaca i rezane građe te drva za ogrjev.  

Brojni problemi

Predsjednik Udruženja proizvođača namještaja u BiH Ramiz Grapkić sve ovo je potvrdio i godinama to osjeća na svojoj koži, u Fabrici namještaja “Jadrina” u Gračanici. Osim ovih problema, 2014. godine poharala ih je i poplava i načinila štetu od 8 miliona maraka, a posljedice se osjećaju i danas. Zato se u ovoj fabrici okreću reorganizaciji, pa gase tapetariju i kreću u proizvodnju masivnog namještaja. Uz nabavku savremenih strojeva i s manjim brojem radnika ostvarit će istu dobit.

- Ljudi u drvoprerađivačkoj industriji pravi su borci. Tvrdim, i to mogu dokazati na brojnim primjerima, da bi ovu privrednu granu trebalo proglasiti strateškom u BiH, jer se može razvijati domaćim bogatstvom, našim šumama, logično favorizirajući više finalne prerađivače drveta. Ali, to ne ide kako logika i ekonomija kažu, jer je općepoznata stvar da su nama u fabrikama namještaja glavne kočnice razvoja sirovine. Zbog neusvajanja zakona o šumama, oblovina se godinama raspoređuje po tamo nečijim nahođenjima i kriterijima. Zato sirovine uvozimo, čime se proizvodnja poskupljuje - kaže Grapkić.

Samo obećanja 



Grapkić: Prednost prerađivačima

Navodi da se problem osiguranja sirovina za veći broj prerađivača pokušavao riješiti nekoliko puta u Federalnoj vladi, ali sve je ostalo na obećanjima. Uzalud je, tvrdi Grapkić, bilo uvjeravati predstavnike Federalne vlade da su fabrike namještaja one koje iz godine u godinu povećavaju izvoz, zapošljavaju ljude. Nije pomogla ni činjenica da je prošle godine iz BiH izvezeno namještaja u vrijednosti od 505 miliona maraka, što u strukturi cjelokupnog izvoza iznosi više od 60 posto.

Ukidanje odluke 

Ohrabruju zaključci s nedavno održanog sastanka u Banjoj Luci predstavnika udruženja namještaja, resornih ministarstava, privrednih komora. Usvojeni su zajednički stavovi u vezi s ukidanjem odluke o zabrani izvoza trupaca iz entiteta u entitet i uvođenja takse na izvoz rezane građe za dvije vrste drveta, bukvu i hrast. Ovi zaključci bit će predočeni Vijeću ministara BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.