BIZNIS

Nevresa Mehmedović uzgaja lavandu na tri dunuma

Ilustracija

M. Mu.

14.3.2018

Ovo je vrijeme kad su radovi na njivama najintenzivniji. Tako je ovih dana i na imanju Nevrese Mehmedović iz Donje Kamenice kod Zvornika, koja je na tri dunuma zemljišta zasadila lavandu.  

Kako kaže, radi se o vrlo ljekovitoj, traženoj, ali i veoma zahvalnoj kulturi od koje žive njena i još nekoliko porodica u ovom, ratom razorenom mjestu.

Mehmedović: Siguran otkup ( A. Bajrić)

- Vidjela sam da je to vrlo korisna biljka koja se može uzgajati i na našem području. Lavanda se ne koristi samo za sapune, šampone, eterična ulja, parfeme, ona je dobra i za čaj, jer smanjuje lupanje srce, grčeve u stomaku, crijevima. Dobra je i za živce, glavobolju, migrenu, kašalj. Nažalost, na našem tržištu sve je više uvezenog bilja. Zašto i kome to treba, ne znam – kaže Mehmedović.

Putem Udruženja „Snaga žene“ njena lavanda pronašla je i put do kupaca, u prvom redu onih na našem tržištu.

- Krenula sam s malom plantažom, a sadnice sam dobila putem Udruženja „Snaga žene“ i to mi je bio vjetar u leđa. Lavanda nije zahtjevna za tlo, ekonomična je za uzgoj i dobra je ispaša za pčele. Onda sam se proširila i napravila jednu ogromnu plantažu lavande. Zahvaljujući udruženju, pronašli smo i tržite, imamo siguran otkup - ističe Mehmedović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.