ŽALBA

Odbačena žalba "Agrokora" na rješenje Okružnog suda u Ljubljani

Fena

19.3.2018

Slovenski Vrhovni sud odbacio je prošle sedmice žalbu "Agrokora" na rješenje Okružnog suda u Ljubljani, kojim se većinskom vlasniku u Sloveniji ne priznaje položaj stranog subjekta u insolventnom postupku prema slovenskom zakonu, potvrđeno je u ponedjeljak iz tog suda, a prenose slovenski mediji.

Takvu je odluku slovenski Vrhovni sud donio prošle srijede, a prema tumačenju pravnika, to znači da imovina "Agrokora" u Sloveniji više nije zaštićena od mogućih površnih postupaka.

Okružni sud u Ljubljani je u junu prošle godine, na zahtjev tadašnjeg vladinog povjerenika u "Agrokoru" Ante Ramljaka, najprije priznao proces vanredne uprave u posrnulom hrvatskom koncernu kao insolventni postupak po slovenskom zakonu, čime je bila zaštićena "Agrokorova" imovina u Sloveniji, u prvom redu "Mercator", od mogućih površnih postupaka "Agrokorovih" povjerenika.

Kasnije je slovenska vlada na tu odluku podnijela žalbu koju je nadležni sud onda prihvatio.

Kako prenose slovenski mediji, Vrhovni sud je i konačno potvrdio mišljenje Okružnog suda u Ljubljani, dan nakon žalbe slovenske vlade na ranije sudsko rješenje. 

Okružni sud, a sada i Vrhovni sud Slovenije, utvrdili su da hrvatski postupak vanredne uprave u slučaju "Agrokor" ne osigurava ravnopravan, odnosno jednak tretman svih vjerovnika, kako je to garantirano načelo u postupcima insolventnosti u Sloveniji. 

Kao dodatni argument za takvo gledište, slovenski sud navodi da bi važenje Lex Agrokora značilo da se pravila iz njega primjenjuju i na "Mercator" koji je solventan i može vraćati svoje obveze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.