SEMINAR

VTKBiH: Arbitražno rješavanje sporova je brže, učinkovitije i jeftinije

Fena

22.3.2018

U organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) Bosne i Hercegovine u Mostaru je održan seminar o arbitražnom rješavanju sporova za gospodarske subjekte i domaće kompanije.

Arbitar Arbitražnog suda pri VTK BiH i profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić kazao je kako je svrha seminara upoznati gospodarske subjekte s arbitražnim načinom rješavanja sporova, s posebnim osvrtom na arbitražne klauzule i prednosti arbitražnog postupka u odnosu na sudski postupak.

Po Lasićievim riječima, prednosti rješavanja sporova arbitražom u odnosu na redovni sudski postupak su brzina, učinkovitost, jednostavnost te niži troškovi postupka.

- Redovni državni postupci, prema istraživanju, traju šest i više godina, dok postupci pred arbitražama traju do godinu dana ovisno o njihovoj složenosti - rekao je Lasić.

Dodao je kako je pri Arbitražnom sudu Vanjskotrgovinske komore zadnjih deset godina riješeno na stotine arbitražnih sporova, a da se njih još stotine rješava.

- To nije dovoljno velik broj trgovačkih sporova. I dalje velik broj sporova završava na redovnim sudovima - kazao je Lasić, naglasivši kako su stranke navikle povjeravati spor državnom sudu jer nisu upoznate s mogućnošću arbitražnog rješavanja.

Na pitanje koliko se često javljaju sporovi između gospodarskih subjekata u BiH, profesor Lasić kazao je da je ta pojava sve češća u posljednje vrijeme.

Istaknuo je kako se u razvijenim zemljama sporovi između gospodarskih subjekata u 90 posto slučajeva rješavaju arbitražom, a samo preostalih deset posto sudskim postupcima.

- Što se tiče BiH. mi smo tek na početku. Pred nama je razdoblje gdje će se sve više popularizirati arbitraža i arbitražno rješavanje - kazao je profesor Lasić te je pozvao da gospodarske subjekte u BiH rješavaju arbitražom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.