GRAČANICA

Učenicima osigurati stipendije i praksu tokom ljetnog raspusta

S gradilišta “Sagre”: Nedostaje tesara, armirača, betoniraca…

Piše: H. ČALIĆ

4.4.2018

Profesori Mješovite srednje škole iz Gračanice i vlasnici gračaničkih građevinskih firmi “Širbegović Inženjering”, “Sagra” i “Tehna” sjeli su za sto kako bi bila utvrđena strategija školovanja učenika deficitarnih zanimanja.  

Imali su zajednički cilj, da se pronađe način boljeg profesionalnog usmjerenja učenika u skladu s potrebama privrednog razvoja općine. Profesori su se požalili da se učenici, a i profesori, na praktičnoj nastavi susreću s problemima koji se ogledaju u nemogućnosti nabavke materijala potrebnog za praksu.

I dalje je najveće interesiranje učenika za medicinske i mašinske škole, a za građevinska zanimanja je slab. A građevinskim firmama nedostaju zidari, tesari, armirači, betonirci, istakli su profesori.

- Mi smo došli na ideju da stipendiramo učenike deficitarnih građevinskih struka, da im omogućimo praksu u vrijeme ljetnog raspusta te da im nakon školovanja osiguramo posao u našim kompanijama - istakao je Faruk Širbegović, vlasnik “Širbegović Inženjeringa”, koji je u “Fond učenika” za početak uplatio 1.000 maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.