AFERA

"Volkswagen" špijunirao Hastorov "Prevent"

Bild am Sonntag

15.4.2018

Nova afera potresa njemačkog giganta "Volkswagen".

List "Bild am Sonntag" danas piše da je VW špijunirao svoje dobavljače, među kojima su i čelnici bh. "Prevent grupacije".

Kako piše njemački list, VW je u martu 2017. godine angažirao istražiteljsku firmu iz Berlina da prikupi informacije o ukupno 37 "ciljanih osoba", među kojima su i članovi porodice Nijaza Hastora, vlasnika "Preventa", i nekoliko rukovodilaca podružnica i tri advokata. 

Istražitelji su posjećivali kućne adrese "ciljanih osoba", a zapažanja su dokumentirali. Proces je dokumentiran u "Volkswagenu" pod kodnim nazivom "Duke". 

Podsjećamo, "Prevent" je u avgustu 2016. godine bio u sporu s "Volkswagenom" zbog naprasnog otkazivanja ugovora. Dvije firme u okviru "Prevent grupacije", "Car Trim" i "ES Automobilguss", obustavile su isporuku autodijelova njemačkom gigantu, što je rezultiralo zastojem proizvodnje.

Novi šef njemačkog giganta Herbert Dis (Diess) je potom uključio korporativnu reviziju kako bi razjasnio proces. 

Informaciju o praćenju potvrdio je i portparol VW, te pojasnio da je to rađeno da bi se razjasnio proces nakon što je obustavljena isporuka, dodavši da je istraga "prevazišla cilj".  

Portparol "Prevent grupacije" rekao je da, ukoliko se navodi potvrde, očekuju distanciranje uprave VW od takve prakse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.