BIZNIS

Dow Jones zabilježio pad od 400 bodova, Evropski indeks pao za 600

Najveći gubitnici danas bile su energetske i tehnološke kompanije

Ilustracija

O.K.

23.10.2018

Američka berza doživjela je pad s industrijskim prosjekom Dow Jones od 400 bodova nakon što su kompanije Caterpillar i 3M dotakle dno vrijednosti na tržištu. Jen, zlato i trezorski zapisi davani su da bi kupili dionice ove firme, prenosi Bloomberg.

Prodaja američkog udjela stavili su S&P 500 indeks na put 12 pada zaredom, podižući zabrinutost da će trgovinski rat SAD i Kine i interes za kupnjom smanjiti profit kompanija, te time smanjiti njihovu vrijednost. Caterpillar je zabilježio gubitak od 8 posto na berzi nakon što su objavljene nove cijene željeza, a 3M je potonuo za 7 posto nakon što su objavili svoje nove prognoze otpuštanja radnika i podizanje cijene materijala.

Dow Jones je zabilježio pad na startu berzanske razmjene, potpomognut rastom drugih indeksa. Dionice Mcdonaldsa i Verizona porasle su nakon objave predviđanja o proširenju poslovanja obje kompanije. Najveći gubitnici danas bile su energetske i tehnološke kompanije.

Evropski indeks 600 pao je na najniži nivo još od decembra 2016. godine, a pad se veže za tržište proizvodnje automobila. Jedni od najvećih padova zabilježeni su i u Hong Kongu i Kini, gdje su dionice velikih preduzeća jučer doživjele velik rast. Čak je i pad dobiti Renaulta i nekih evropskih tehnoloških kompanija doprinio je padu evropske berze.

Investitori su za sada na najvećoj opreznosti kada jer svjetski udio ne može da spriječi pad koji je načinjen ovog mjeseca. Američki rast zabilježen je prošle sedmice kao i primanja kompanija Amazon, Alphabet i Microsoft, i ovaj porast može biti naznaka daljeg pada berze. Nadalje, politički zategnuti odnosi na relaciji Rim - Brisel, Brexit i ubistvo novinara Kašogija samo su neki od faktora koji su uzrokovali pad evropske berze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.