ODRŽAN SASTANAK

Rajli i Selimović: Nezavisnost CBBiH i valutni aranžman od ključnog značaja za BiH

Guvernerka je ukazala na trenutne i buduće aktivnosti CBBiH, a posebno je istakla pozitivne finansijske rezultate

Džulijan Rajli i Jasmina Selimović. CBBiH

FENA

6.2.2024

Nezavisnost Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) i očuvanje valutnog aranžmana od ključnog su značaja za njeno funkcionisanje i za monetarnu stabilnost zemlje - zajednička je ocjena britanskog ambasadora u BiH Džulijana Rajlija (Julian Reilley) i guvernerke CBBiH Jasmine Selimović tokom susreta koji je održan u prostorijama Banke.

U razgovoru s britanskim ambasadorom, guvernerka Selimović je istakla da je stabilnost valute, koja je postignuta zahvaljujući valutnom odboru, uz monetarnu, doprinijela finansijskoj stabilnosti u zemlji.

Guvernerka je ukazala na trenutne i buduće aktivnosti CBBiH, a posebno je istakla pozitivne finansijske rezultate koje je CBBiH ostvarila zahvaljujući pravovremenom i izuzetno uspješnom restrukturiranju portfolija deviznih rezervi u skladu s promjenama politike u euro zoni.

Navela je da će CBBiH nastaviti djelovati u skladu s mandatom i uvoditi najbolje evropske prakse u procese svog rada.

Britanski ambasador čestitao je guvernerki Selimović na imenovanju i podržao rad CBBiH.

- Stabilna valuta je garant makroekonomske stabilnosti i ekonomske sigurnosti Bosne i Hercegovine i zato Velika Britanija snažno podržava nezavisnost, integritet i vjerodostojnost CBBiH i njen cilj da očuva stabilnost konvertibilne marke - rekao je Rajli.

Također, pozvao je na razmatranje otvaranja novih polja za saradnju CBBiH i Banke Engleske u oblasti centralnog bankarstva, sa čime se guvernerka saglasila, istakavši da je međunarodna institucionalna saradnja kroz zajedničke projekte, usavršavanja i razmjenu iskustava i znanja, od suštinske važnosti za dalji napredak CBBiH.

Po stanju investicija u BiH, Velika Britanija je jedan od vodećih investitora, investirajući najviše u proizvodnju električne energije, usluge, rudarenje i prerađivačku industriju, saopćeno je iz CBBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.