NEKADAŠNJA TVORNICA ASTRO

ASA Institut - Prilagodljiva ponovna upotreba industrijske zgrade

Redizajnirani volumen drugog sprata predstavlja savremenu interpretaciju postojeće strukture

ASA - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
N. Aj.

22.4.2024

Nekadašnja tvornica sapuna "Astro" (1894) pretvorena je u moderan institucionalni prostor. Zgrada funkcionira kao administrativno-tehnički blok Instituta ASA u okviru kompleksa nove opšte bolnice, objavljeno je na stranici bigsee.eu.

"Astro" je jedinstven primjer industrijskog naslijeđa Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Objekat ima visoku ambijentalnu vrijednost, izveden u sistemu vidljivih pilastara od opeke, i vijenaca s impozantnim lučnim otvorima.

Zgrada je pronađena u ruševnom stanju. Koncept stvaranja "kuće u kući" osmišljen je kako bi se očuvala autentičnost fasadne školjke i prilagodila unutrašnjost novoj namjeni. Akcenat je stavljen na očuvanje kompozicije uz zadržavanje specifičnog formata objekta s novim aneksom u dvorištu. Redizajnirani volumen drugog sprata na istoku predstavlja savremenu interpretaciju postojeće strukture.

Novi reprezentativni ulaz i razigrana prozračna dvorana spajaju istočno i centralno krilo na jugu. Prostor je oivičen staklenim panelima, stvarajući nejasnu granicu između unutrašnjosti i eksterijera.

Inače, "Big See" dolazi iz jugoistočne Evrope i ima cilj da postane globalna odskočna daska za odgovornu, bio inteligentnu generaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.