HERCEGOVINA

Pokrenut proces zaštite oznake porijekla: Maslinovo ulje na putu do brenda "Zlatne kapi"

Naša ulja redovno dobivaju priznanja za kvalitet, ali smo globalno nepoznati, kaže Matić

Šire se nasadi maslina. M. Smajkić / Avaz

Meliha Smajkic

27.4.2024

Na popisu zaštićenih proizvoda BiH do sredine ove godine trebalo bi se naći i ekstra djevičansko maslinovo ulje iz Hercegovine. Tako se maslinari, okupljeni u Hercegovačko udruženje maslinara i uljara, nadaju da će uz silna priznanja i nagrade koje dobivaju za svoja ulja širom Evrope dobiti i zaštićenu oznaku porijekla.

Doživio ekspanziju

U ovaj proces su, kaže nam Josip Matić, poznati maslinar iz Broćanca kraj Neuma i predsjednik Udruženja, krenuli koncem prošle godine kada su Agenciji za sigurnost hrane BiH predali kompletan elaborat. Matić ne sumnja u pozitivan ishod tog procesa i naglašava kako su se svi njihovi članovi, pedesetak maslinara od Trebinja do Mostara, složili kako je neophodno zaštititi ekstradjevičansko maslinovo ulje iz Hercegovine.

- Iako naša ulja redovno za kvalitet dobivaju medalje u Evropi, mi smo ipak nepoznati globalno, pogotovo gledajući velesile u proizvodnji maslinovog ulja. Dobivanjem te oznake, naš kvalitet bi, zasigurno, došao do izražaja – govori nam Matić.

Matić: Potencijal u turizmu. Avaz

Kaže i kako povijest ukazuje na to da su se masline u Hercegovini uzgajale od davnina, a posebno da je uzgoj te biljke zadnjih godina doživio pravu ekspanziju.

Stepenica više

- Sada smo u situaciji da se u cijeloj Hercegovini sve više šire nasadi maslina. Pogotovo, to je izraženo nakon propasti proizvodnje smilja, ali ima i ljudi koji vinovu lozu mijenjaju uzgojem masline – ističe Matić.

Smatra i da bi oznaka geografskog porijekla za hercegovačko maslinovo ulje, odnosno ime brenda „Zlatne kapi Hercegovine“, bila i stepenica više u razvoju turističke ponude.

Više od 100.000 stabala

U Hercegovini je do sada na oko 400 hektara zemlje, kako se to procjenjuje, zasađeno 105.000 stabala masline.

Prema dostupnim podacima, svake godine se zasadi između 10.000 i 15.000 stabala.

BiH je tek prije dvije godine, kao država, upisana u međunarodni registar proizvođača maslinovog ulja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.