PREDSJEDNIK UPRAVE AS-A

Hrvić: Bescarinske barijere veliki problem za privrednu saradnju u regionu

Znamo doći u situaciju gdje nas bescrinske barijere koštaju 10 posto i više od vrijednosti robe što nekad zna biti u visini carine, kaže Hrvić

Rusmir Hrvić. Fena

FENA

21.5.2024

Postojanje bescarinskih barijera predstavlja veliki problem za bolju privrednu saradnju u regionu zapadnog Balkana, ocijenio je u izjavi za Fenu Rusmir Hrvić, predsjednik uprave AS Group, koji učestvuje na Ekonomskog forumu jugoistočne Evrope u Vašingtonu, koji su u Kongresu SAD organizirali Transatlantska mreža lidera i Evropski centar Atlantskog vijeća iz Vašingtona.

Ako se gleda trenutna ekonomska saradnja u regionu veliki problem predstavljaju bescarinske barijere.

- Mi imamo potpisan CEFTA ugovor za države koje nisu u Evropskoj uniji. Međutim, puno je tih bescarinskih barijera gdje kompanije iz BiH teško dolaze na druga tržišta iz razloga što pojedine države uvode te bescarinske barijere i onemogućavaju plasman naših proizvoda na ta tržišta - kaže Hrvić.

Navodi da je bilo mnogo razgovora, upita, ali, nažalost, do sada nisu imali konkretnih odgovora i konkretne pomoći od bh. vlasti.

Pojašnjava da ove barijere uključuju razne dodatne preglede, neke dodatne analize. Jednom je njegova kompanija čak imala analizu na radioaktivnost robe. Zatim su tu dodatna skladištenja, istovari i utovari roba na granici koje treba platiti.

- Znamo doći u situaciju gdje nas bescrinske barijere koštaju 10 posto i više od vrijednosti robe što nekad zna biti u visini carine - kaže Hrvić.

Komentirajući prijedlog iznesen na Forumu da se u procese evropskih integracija uključe i ljudi iz privatnog sektora, Hrvić kaže da bi to svakako koristilo i privrednicima i ljudima koji su uključeni u te procese.

- Mi znamo sa terena koji su to problemi, šta bi se moglo popraviti... Puno je tih problema koji bi se mogli veoma lako riješiti. Mi se ne bojimo tog otvorenog tržišta - zaključio je Hrvić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.