CRNA HRONIKA

Požar u Zvorniku: Vatra bukti u dubini divlje deponije

Avaz.ba

24.7.2017

Borba zvorničkih vatrogasaca s požarom na nekadašnjoj gradskoj deponiji u Karakaju, kod Zvornika traje već tri dana.

Požar koji je izbio u subotu oko ponoći, zahvatio je oko dvije trećine deponije. U gašenju učestvuju dva vatrogasna vozila i jedna cisterna komunalnog preduzeća sa 20 ljudi, odnosno pripadnika vatrogasne jedinice, civilne zaštite i komunalnog preduzeća koji ulažu velike napore kako bi ugasili požar.

Zamjenik komandira Profesionalne vatrogasne jedinice Zvornik Saša Ilić kaže da je problem što je požar dubinski i zahvatio je kompletnu unutrašnjost deponije i konstantno tinja na dubini od sedam do deset metara.

- Požar je površinski ugašen, ali je problem što je prodro u dubinu smetljišta i čim se osuši površinski dio, požar ponovo izbija na površinu i skoro ga je nemoguće ugasiti u unutrašnjosti. Ljudi i mehanizacija su konstantno na terenu, postavljeno je i pet pumpi za vodu koje su povezane sa rijekom Drinom te vršimo natapanje smetljišta čime nastojimo da prodremo u njegovu unutrašnjost, ali će biti jako teško bez veće kiše jer je zahvaćena velika površina deponije - kaže Ilić.

Prema njegovim riječima, nema opasnosti od širenja požara, ali zbog njegove specifičnosti, on može da potraje i nekoliko dana. Velika količina dima, pepela kao i neprijatan miris otežavaju boravak stanovnika u najbližim naseljima.

Uzroci izbijanja požara za sada nisu poznati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.