CRNA HRONIKA

Turisti laka meta: Policajci u civilu vrebaju lopove

Turistički vodiči daju savjete turistima i organizirano ih vode u obilazak našeg grada

A. KAPO

12.8.2017

Džeparoši, lopovi i razbojnici najaktivniji su upravo sada, u jeku turističke sezone u Sarajevu, kada se u bh. prijestonicu slije ogroman broj domaćih i inozemnih turista koji predstavljaju lake mete.

Prijetio nožem

To je na svojoj koži najbolje osjetio T. V., državljanin Češke, koji je 7. avgusta u 16.45 sati u službenim prostorijama Treće policijske uprave prijavio da je opljačkan dan ranije u 21.20 sati u Ohridskoj ulici u općini Novo Sarajevo.   

Ako je suditi prema navodima iz prijave, scenarij pljačke je dobro poznat. Nepoznati pljačkaš presreo je Čeha te mu je, prijeteći nožem, oteo novac i mobitel, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Posljednji slučaj zabilježen je prekučer u 9.30 sati u ulici Jekovac u sarajevskoj općini Stari Grad, gdje je opljačkan L. A. F. iz Austrije. I u ovom slučaju pljačkaš je presreo turistu te mu je, također prijeteći nožem i uz upotrebu fizičke snage, oteo mobitel, nakon čega je pobjegao u nepoznatom pravcu.

 

Suvada Kuldija, nedavno novoizabrana načelnica Odjeljena za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), kazala je u razgovoru za naš list da se na spomenutim slučajevima intenzivno radi, ali da za sada nema konkretnih pomaka u istrazi. Kuldija naglašava da je od početka avgusta ovo, ujedno, bio tek drugi slučaj razbojništva u kojem je meta bio turist.

Prema njenim riječima, MUP KS ne prepušta ništa slučaju te je još prije početka turističke sezone Uprava naložila svim policijskim upravama da ocijene sigurnosnu situciju na svojim područjima te da, u skladu s tim, djeluju.

- U toku je i Sarajevo Film Festival. Povećan je broj policajaca, kako u civilu, tako i uniformiranih, u svih pet takozvanih festivalskih općina, dakle u općinama Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad te Ilidža. Policajci su posebno fokusirani na frekventna mjesta, kao što su vjerski i kulturni objekti, gdje je veća frekvencija turista – kaže Kuldija.

Ona pojašnjava da su sve organizacije MUP-a KS u stalnom kontaktu s Turističkom zajednicom, što daje rezultate.

Rizična mjesta

- Turistički vodiči daju savjete turistima i organizirano ih vode u obilazak našeg grada. Problem imamo s turistima koji dođu u naš grad samostalno a da se prethodno ne informiraju ili ne potraže pomoć. Takvi turisti često zalaze na neka mjesta gdje postoji veća mogućnost da se nađu na udaru džeparoša, lopova ili razbojnika. To su, recimo, put prema Trebeviću ili Vracama, neke neosvijetljene ulice i slično. Osim toga, nisu upućeni da džeparoši najviše vrebaju u gradskom saobraćaju... – kaže, između ostalog, Kuldija.

Ona je na kraju dodala da turisti mogu da se obrate za pomoć svakom policajcu na terenu te da na zvaničnoj stranici MUP-a KS imaju korisne savjete kako da smanje mogućnost da se nađu na meti pljačkaša.

Kuldija: Policajci su posebno fokusirani na frekventna mjesta ( S. Saletović)

Savjeti MUP-a KS 

Izbjegavajte mračne ulice. Budite oprezni kada na bankomatu podižete novac, ne razbacujte se novcem, ne pokazujte pun novčanik. Ne nosite veću količinu novca.

Ne primajte nepoznate osobe u vozilo. Na povratku kući, pripremite ključeve tako da odmah možete ući u stan. Ako u kući držite novac, držite ga na različitim mjestima.

I pored svih mjera predostrožnosti, ipak vam se može dogoditi da postanete žrtva razbojnika. U tom slučaju, ne pružajte otpor. Ne zaboravite, život vrijedi najviše.

Parkirana vozila

Kuldija je kazala da turisti nisu samo mete na ulici ili u gradskom prijevozu, jer lopovi često biraju za metu i njihova parkirana vozila.

- Parkinzi na kojima su se najčešće događale provale, sada su pod pojačanim nadzorom policajaca. I na taj način želimo smanjiti mogućnost da se turisti nađu na meti pljačkaša kako bi se u našem gradu osjećali sigurno – kazala je Kuldija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.