CRNA HRONIKA

U posljednjih 45 dana skoro 20 akcija spašavanja izgubljenih i stradalih turista: Stranci kreću nepripremljeni i bez vodiča na naše planine

Stranci na internetu vide lijepu planinu, koja ih, nespremne, kažnjava

Piše: M. HODŽIĆ

15.8.2017

Spasioci Saveza gorskih službi spašavanja (GSS) u BiH u posljednjih 45 dana izveli su dvadesetak akcija spašavanja stranih turista i planinara koji su se izgubili ili stradali na bh. planinama i brdima.

Lakše povrede

Posljednje akcije odradili su na planini Čvrsnici te na brdu Hum iznad Mostara. U prvom slučaju, spasioci su nadljudskim naporima spasili teško povrijeđenog češkog planinara, koji je pao sa stijene, a na brdu Hum ekipe GSS-a, stanica Mostar, spasile su dvije Dankinje, koje su se izgubile, zadobivši pri tome lakše povrede. Djevojkama je, nakon izvlačenja, pružena medicinska pomoć.

Predsjednik GSSBiH Zdenko Marić kaže da bh. građani manje stradavaju, jer imaju urođenu genetsku opreznost i znaju šta znači opasnost u planini. po

Teško povrijeđeni državljanin Češke

- S druge strane, zapadnjaci su arogantni i bahati prema planini, kreću nepripremljeni, bez vodiča, obavezne opreme, lampe, šibice, hrane, u šorcu i sa pola litra vode, a planina to kažnjava. Internet je, nažalost, učinio zlo, banalizirao je i demistificirao planinu. Oni na “Google Earthu” ili “Google Mapu” vide lijepu planinu, primamljivu i naizgled bezazlenu, i kreću naivno, nespremni, bez ikakvog predznanja, opreza i kulture ponašanja na tom terenu - kaže Marić.

U takvim uvjetima, vrlo lako se dogodi da se izgube ili povrijede. Kako kreću nepripremljeni, uhvati ih noć, nemaju lampu da signaliziraju lokaciju i tu se “planinska mišolovka” zaklapa te nastaju problemi.

Kraško stijenje

- Čeh koji je stradao na Čvrsnici, instruktor je planinarstva i alpinist, čovjek s iskustvom, ali naše planine, posebno prema jugu, imaju taj specifikum da su od kraškog stijenja, koje je rušljivo. Svjetski alpinisti ih, zato, i izbjegavaju, jer su oni navikli na čiste i čvrste dolomitne stijene. Ovom Čehu se odlomio kamen ispod noge i desilo se što se desilo. Uz svo njegovo predznanje, pao je na banalnoj stvari, jer su kraške stijene, mi kažemo, prljave i nepredvidive - navodi Marić.

Marić: Bahato ponašanje

Marić ističe kako da su u GSS-u strepili i za svoje ljude kad su ih poslali u tu, do sada najtežu akciju spašavanja. Oni su, istaknuo je, doslovno riskirali svoje živote da bi spasili život stranog državljanina.

Zalutali na Čvrsnici

Spasilački tim HGSS Mostar i GSS Jablanica spasio je 7. jula na planini Čvrsnici dvojicu Belgijanaca. Stranci su bili iznemogli i dezorijentirani. Potraga za njima trajala je cijelu noć, jer nisu imali nikakvu rasvjetu niti mogućnost da zapale vatru kako bi ih spasioci lakše locirali. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.