CRNA HRONIKA

Obrat u slučaju "Memić": Vasvija Sejdović želi svjedočiti

A. Kuburović

Dž. BULBUL

17.8.2017

Tužiteljica Šeila Heljić danas se u nastavku suđenja Ljubi Seferoviću, optuženom da je izazvao saobraćajnu nesreću i smrt mladića Dženana Memića 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji, osvrnula na prijedloge njegovog advokata Rusmira Karkina od 17. jula 2017. godine. Jučer se mlađi Karkin nije pojavio pa ga je mijenjao njegov otac Fahrija.

Tužiteljica Heljić, koja se po prvi put pojavljuje u ovom predmetu, više puta je "češljajući" prijedloge odbrane naglasila kako nisu konkretni te kako se uopće ne odnose na optužnicu. Odbrana je inače predložila saslušanje 31 svjedoka, 10 vještaka, 13 materijalnih dokaza kao i da se izvrši treća rekonstrukcija događaja od 8. februara 2016. godine.

Predloženi dokazi


- Od 54 predložena dokaza samo tri obuhvataju konkretno djelo iz optužnice. Većina predloženih dokaza odbrane odnosi na svjedoke i vještake koji su već ispitani na Sudu i to na iste okolnosti na koje ih sada odbrana predlaže kao svoje dokaze. Tužilaštvo nije sakrivalo svoje dokaze, oni se nalaze u tužilačkim spisima. Neizvođenje dokaza ne znači njihovo prikrivanje - rekla je, između ostalog, Heljić.

Ona je kazala kako se Tužilaštvo ne protivi da se kao svjedok sasluša Hasan Dupovac, Elmedin Konaković, Mirhan Bešlija, Asad Fočo i Emir Milišić.

- Ne protivimo se ni novim vještačenjima saobraćajne i medicinske struke, kao ni saslušanju Ljube Seferovića. Tužilaštvo se ne protivi ni novoj rekonstrukciji, ali napominjemo Sudu da je prijedlog odbrane u ovom dijelu nezakonito postavljen jer na rekonstrukciji ne mogu biti prisutni svi vještaci na način kako to traži odbrana I napominjemo također da Vasvija Sejdović ne može biti svjedok - zaključila je Heljić.

Ona je pojasnila kako je Sejdović iskoristila svoje pravo da ne svjedoči kao vanbračni partner optuženog Ljube Seferovića.

- Iz tog razloga, ona nije saslušana na sudu i njena se izjava sa rekonstrukcije ne može koristiti u toku ovog postupka - dodala je Heljić.

Na prijedlog odbrane da se sasluša tužilac Meris Ćato, Heljić je odgovorila riječima da on ne može biti saslušan jer bi tako povrijedio dužnost čuvanja profesionalne tajne.

Tužilaštvo se protivilo i saslušanju policajaca čiji su propusti utvrđeni i navedeni u Izvještaju ad hoc tijela, a kako je rekla Heljić nijedan od tih propusta nije doveo do kontaminiranja dokaza i ni jedan takav dokaz nije korišten.

Također Heljić se osvrnula na prijedlog da se sasluša Alisa Mutap kazavši kako je ona već ispitana te joj je odbrana postavljala pitanja i imala priliku saslušati je na sve okolnosti.

Tužiteljici nije bilo jasno zašto odbrana želi ponovno vještačenje snimaka sa Kuvajtske ambasade te vještačenje sadržaja centralne jedinice privremeno oduzetog sa hotela Kristal. Između ostalog, usprotivila i ponovonom vještačenju sadržaja mobitela Dženana Memića i Alise Mutap.

Limitirana pitanja

Fahrija Karkin se osvrnuo na riječi tužiteljice rekavši da je ona uporno ponavljala da dokazi nisu konkretizovani, ali zato, kako je Karkin kazao, postoji zapisnik sa ročišta od 17. jula kada je vrlo jasno objašnjeno zašto se koji dokaz izvodi.

- Odbrana je tokom ispitivanja već saslušanih svjedoka bila limitirana s obzirom na to da tokom unakrsnog ispitivanja nisu svjedocima mogli postavljati pitanja koja izlaze iz okvira direktnog ispitivanja tužioca kao i da je u prijedlogu odbrane konretno navedeno koja pitanja odbrana želi postaviti ponovno pozvanim svjedocima – rekao je Karkin.

Dodao je da Sud ne može odbiti prijedlog svjedočenja Vasvije Sejdović zbog toga što je ona ranije odbila svjedočiti.

- Neka je Sud pozove, pa će se vidjeti hoće li opet svjedočiti. Odbrana ima nekih saznanja da želi svjedočiti - naveo je Karkin.

Sud će odluku o prijedlozima odrane donijeti na idućem ročištu koje je zakazano za 7. septembar.

Spisak svjedoka  

Tužilaštvo je navelo čitav niz imena osoba, čijem se saslušanju protive. Tako su se tu našla imena: Nermin Šehović, Midhat Muslić, Enes Kurić, Nurija Mehić, Josip Barić, Suljo Klino, Amer Selak i Nermin Halilović, Asmir Gadžo, Admir Gadžo, Vahidin Memić, Elvedin Boja, Velibor Ristojević, Sakib Memić Sefedin Škrijelj, Senad Mešić, Sanela Hasanbegović, Admir Mujanović, Alisini roditelji Zijo i Esma Mutap i maloljetna E. Seferović.


Muriz Memić: Tužilaštvo se boje odbrane



Muriz Memić, otac nastradalog Dženana nakon suđenja kazao je da je tačno prije godinu glavna tužiteljica KS Dalida Burzić podigla lažnu optužnicu i da će ona biti oborena.

- Ovo nije saobraćajna nesreća, imam dokaze. Preko 200 dokaza je sakriveno, sedam dokumenata je tajno. Zašto je tajno ako je saobraćajna nesreća? Oni se boje odbrane i iznošenja dokaza - kazao je Memić.

Memić je kazao da je vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević izmislio da je Dženan bačen osam metara te je rekao vještaku medicinske struke Hamzi Žuju da je trebao reći istinu.

- Časni doktor rahmetli Alija Čeljo rekao mi je rekao da nisu povrede od saobraćajne nesreće. Taj dokument će biti iznesen kao dokaz pred sudom - kazao je Memić.

Na sudu bi se kao svjedok, rekao je Memić, trebao pojaviti i Emir Milišić koji je navodno vidio šta se događalo tragične noći u Velikoj aleji.

- Vjerujem u ono što mi je rekao. On je meni kazao kako je vidio da je određena osoba udarila Alisu Mutap. Dženana nije vidio jer je vjerovatno već ležao. Druga osoba je naslonjena na auto. Treća osoba je tu. Nije jedan ubica, trojica su bila tu. Alisa je organizator. Ona nema amneziju. Otac Zijad Mutap javio je MUP-u da je Alisa prepoznala jednog napadača. Zašto se to krije – rekao je Memić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.